Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Planinari HPD Gojzerice prošli vikend bili na dvodnevnom izletu u Nacionalnom parku Risnjak

HPD Gojzerica Požega prošli vikend organizirala je dvodnevni izlet u Nacionalni park Risnjak, koji se nalazi na području Gorskog kotara.

Autor:
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 182

HPD Gojzerica Požega prošli vikend organizirala je dvodnevni izlet u Nacionalni park Risnjak, koji se nalazi na području Gorskog kotara.

Naš najljepši nacionalni park, odmah iza Plitvica, ponovno se pokazao svojom raskoši i raznolikosti prirode.

 Risnjak je šumsko kraljevstvo i upravo su mu guste šumske zajednice osigurale status nacionalnog parka, dok mu je ime osigurao ris. Ris je najveća divlja mačka na području Europe i Hrvatske, a veome je rijedak i teško ga je sresti u prirodi.

Osim bogatstva biljnog i životinjskog svijeta na najnižem dijelu nacionalnog parka, nalazi se dolina rijeke Kupe s njezinim prekrasnim izvorom. Izvor rijeke Kupe jedna je od rijetkih neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela.

 Uz svu ovu ljepotu iz šumskog prostranstva Gorskog kotara izdižu se dva planinska ogoljela masiva - Risnjak (1.528 mnv) i Snježnik (1.505 mnv), a udaljeni su jedan od drugoga samo 3 km te se kamenim licem gledaju kao dva brata blizanca. Upravo ova dva vrha bila su cilj ovog planinarskog izleta, koji se okončao uspješno na sreću i zadovoljstvo svih 12 učesnika.

Na izletu su se zatekli i članovi Podružnice HPD Gojzerica iz Oriovaca, te su izrazili veliko zadovoljstvo za organizaciju ovog izleta. Za uspješnost ovog izleta zaslužan je bio Hrvoje Kozarić, organizator i vodič na ovom izletu.

Prema njegovim riječima ostvareni plan ove dvodnevne ture bio je sljedeći:

 1. DAN - uspon na Risnjak putem Mali dom Sušak - Cajtige - Schlosserov dom - vrh Veliki Risnjak (1.528 mnv) - Cajtige - Rimska vrata - Mali dom Sušak, te 2. DAN - uspon na Snježnik direktno od Malog doma Sušak i povratak dolje.

Nakon napornih uspona i silazaka, za opuštanje mišića Hrvoje je organizirao relaksirajuće kupanje u morskoj vodi na obližnjoj Riječkoj rivijeri. 

Do iduće zgode i nezgode! 

 

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?