Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Zlatko Bourek – risač života nepresušna nadahnuća

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega, danas su organizirali znanstveno-stručni skup Zlatko Bourek – risač života nepresušna nadahnuća

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 223

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega, danas su organizirali znanstveno-stručni skup „Zlatko Bourek – risač života nepresušna nadahnuća“.  Predavanja su u Gradskoj knjižnici Požega održali eminentni akademici, povjesničari i doktori znanosti. Rođeni Požežanin, Zlatko Bourek bio je istaknuti hrvatski umjetnik, kipar, slikar, scenarist, scenograf, filmski animator, kazališni i filmski režiser, lutkar, primijenjeni umjetnik. Nevjerojatnim umjetničkim opusom fascinantno je izrazio kvalitete svog zavičaja - beskrajne ravnice Slavonije. Voditelj Zavoda akademik Milko Jakšić rekao je o kakvom je projektu riječ.

00:26 Milko Jakšić

Akademika Jakšića jako veseli činjenica da su u pripremi ovoga projekta sudjelovali i mladi gimnazijalci Požege.

00:24 Milko Jakšić

Aktivnosti koje su mladi gimnazijalci odradili u sklopu dvogodišnjeg projekta istaknula je njihova voditeljica, profesorica Vera Ćuže Abramović.

00:47 Vera Ćuže Abramović

Koliki je značaj Boureka i danas , ne samo za kazališnu i likovnu, nego općenito za hrvatsku, a onda napose za slavonsku kulturu, profesorica Ćuže ističe:

00:50 Vera Ćuže Abramović

Svakako posebno spomenimo da je bio scenograf svjetski poznate serije animiranih filmova Profesor Baltazar, u kojoj je, po uzoru na Rijeku, likovno osmislio mjesto radnje Baltazar-grad. Zlatko Bourek preminuo je 11 svibnja. 2018. godine u Zagrebu.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?