Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Održana Međunarodna konferencija na temu prirodne baštine – najjača u povijesti Požeštine

Pleternica je danas bila domaćin Međunarodne konferencije na temu prirodne baštine

Autor: RVA/VM
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 298

Pleternica je danas bila domaćin Međunarodne konferencije na temu prirodne baštine. Pod propisanim epidemiološkim mjerama skup je održan u Interpretacijskom centru „Terra Panonica”.

– U sklopu projekta IC Terra Panonica danas se održava jedna od dvije planirane međunarodne konferencije na temu prirodne baštine Požeško-slavonske županije i meni je iznimna čast da na ovom skupu možemo pozdraviti veliki broj stručnjaka iz cijele Hrvatske i predavače koji će govoriti o prirodnoj baštini naše županije. Činjenica je da o tome možda ne znamo puno i vjerujem da će i ova konferencija osvijestiti stanovništvo o tome koja su to blaga koja mi imamo na našem području. U našoj županiji se nalaze i ostaci Panonskog mora i brojne zaštićene biljne i životinjske vrste o kojima ćemo danas imati priliku više čuti – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić. Izrazila je žaljenje što zbog epidemioloških mjera skupu ne mogu prisustvovati učenici i studenti kao što je planirano.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije dr.sc. Ivica Samarđić je istakao kako je ovo veliki dan i za Pleternicu i Javnu ustanovu jer je riječ o najjačoj konferenciji u povijesti Požeštine.

– Naime, danas ćemo poslušati brojne stručnjake koji su eksperti u svojim područjima ne samo iz Hrvatske, imamo ovdje ljude iz Slovenije i Federacije BiH, i možemo reći da rezultati onoga što trenutno znamo su fantastični po pitanju zaštite prirode i očuvanosti naših staništa biljnih i životinjskih vrsta, šuma, travnjaka, podzemlja… Danas ćemo u izlaganjima čuti koliko smo mi zapravo bogati po tom pitanju i to ćemo prezentirati javnosti. Možemo reći da se prirodoslovlje počelo tek zadnjih dvadesetak godina razvijati i u našem kraju jer do tada nije bilo nikakvih publikacija.

Danas naša Javna ustanova, nakon 12 godina, već ima 14 publikacija s nekoliko tisuća stranica podataka. Znamo, dakle, što imamo i koliko to vrijedi i upravo kroz natura područja u kojima Hrvatska prednjači u EU, ne samo po veličini površine nego i po svojom bioraznolikošću, mi se možemo podičiti ovdje u našem kraju sa značajnim brojem i biljnih vrsta i po pitanju očuvanih staništa kojih je u Europi sve manje. Upravo taj zeleni dio naše županije koji imamo treba biti u budućoj strategiji razvoja nešto gdje trebamo okrenuti priču i reći: mi smo ti u Europi koji imamo očuvane vode, koji imamo zrak, očuvana tla…i trebamo graditi strategiju razvoja upravo na tome čega je u Europi sve manje. Iz tih razloga naša ustanova već godinama provodi monitoring, upravo sa stručnjacima koji su došli danas u Pleternicu da nam prikažu svoje rezultate i kad saznamo da od svih vrsta žaba u Hrvatskoj njih je 80 posto u našoj županiji, kad čujemo da je najveća rađiona šišmiša na našem terenu a isto tako broj leptira koji smo počeli istraživati da od 190 vrsta preko 90 ih je ovdje poznato što za sada nema zabilježen nijedan nacionalni park i park prirode. Tu su još brojne zaštićene vrste od vidra i dabrova, kockavica, orhideja…to je samo jedan dio priče ove prve konferencije koja se održava u okviru projekta Terra Panonica u Pleternici. No, naš posao je takav da će se neki rezultati vidjeti tek u budućim vremenima jer je naš zadatak da očuvamo bogatstvo koje imamo i to nam je prioritetni zadatak – kazao je dr. Samarđić.

Za vrijeme konferencije održana su izlaganja o temama: Zaštita prirode u Požeško-slavonskoj županiji, Natura 2000 područja u Federaciji BiH i RH, Invazivne biljne vrste u Slavonskom gorju, Vretenca Požeške kotline i Slavonskog gorja, Leptiri Požeškog kraja, Podzemne gljive Slavonskog gorja te Vodozemci i gmazovi Požeške kotline i gorja.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?