Vincelovo Kutjeva d.d.: Kao tvrtka s dugogodišnjom tradicijom znamo važnost održavanja kontinuiteta
Ove godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, okupio se najuži krug predstavnika tvrtke i gostiju
Proslave Vincelova Kutjeva d.d. među najpoznatijim su obilježavanjima početka nove vinogradarske i vinarske godine u Hrvatskoj, kad se na brdu Vinkomir među zlatnim čokotima okupe tisuće gostiju - poduzetnika, managera, ugostitelja, javnih osoba, bivših i sadašnjih političara i svih onih koji su imali sreće doći do pozivnice, kako bi uživali u vrhunskim kapljicama i gastronomskim delicijama, uz zvuke regionalnih estradnih zvijezda.
Ove godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, okupio se najuži krug predstavnika tvrtke i gostiju, kako bi ipak zadržali tradiciju i nadu da će 2021. biti godina povratka na staro. Obred blagoslova vinograda vodio je kutjevački kapelan Dejan Ilić, a lozu su prvi zarezali članovi Uprave Kutjeva d.d. Dino Galić i Boro Matijević, glavni enolog Ivan Marinclin i suradnici.
Vinarski sektor, koji uvelike ovisi o turizmu i ugostiteljskim objektima, među najpogođenijima je aktualnom pandemijom. O tome smo porazgovarali s Dinom Galićem.
- Ovo je izazovno razdoblje, kako u proizvodnji tako i na tržištu. Vino je proizvod koji traži manifestacije, druženja i uživanja u božanskoj kapljici. Kad je sve to krenulo, mi smo prilagodili planove kako bi lakše prebrodili krizu. Naša sreća je da smo osim domaćeg tržišta imali i izvoz, a dobrim aktivnostima naša vina su pronašla put do stola. Mi smo 2019. godinu imali rekordnu, prodali smo preko 5 milijuna litara vina, a prošle godine morali smo se okrenuti drugim tržištima u čemu smo i uspjeli te u teškoj godini otvorili tržišta poput SAD-a, Kanade i Engleske.
Danas smo se našli da održimo tradiciju, jer mi kao tvrtka s dugogodišnjom tradicijom znamo važnost održavanja kontinuiteta. Prošla godina bila je izazovna, no izvukli smo vrhunsku sirovinu i ostvarili uspjehe na svjetskim natjecanjima, te po prvi puta osvojili i platinu za Graševinu de Gotho, kao prvu platinastu graševinu kutjevačkog vinogorja. To jako puno znači za promociju graševine kao vrhunskog vina, koje zaslužuje biti na svakom stolu i nadamo se da ćemo i ove godine u tome nastaviti nizati uspjehe kakve zaslužuje ovo vinogorje i Vinarija Kutjevo. – izjavio je član Uprave Dino Galić.
Glavni enolog Ivan Marinclin dodaje da je berba 2020. godine bila jako dobra.
- Pripremamo prve sorte za izlazak u veljači i ožujku na domaće police. Kvaliteta je dobra, iako je bilo problema s tučom i ledom, no uspjeli smo na najboljim pozicijama proizvesti vrhunsku sirovinu za naša vrhunska vina. Nagrada je bilo puno u 2020. godini, već smo usredotočeni na natjecanja u ovoj godini i pripremamo se za njih.
Što se tiče zaliha, ne samo kod nas nego u cijelog Hrvatskoj - vina ima. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, potrošnje nema ili je jako slaba, a sve su oči uprte u taj dio. Kad to proradi, mislim da ćemo i mi isprazniti zalihe. Država je u prošloj godini imala dosta razumijevanja i pomogla je, od samih plaća do davanja naknada za zalihe. Nadamo se da će imati razumijevanja i ove godine. – zaključio je Marinclin.
Probleme će pucnjevima iz topa pokušati otjerati i Trenkovi panduri, tradicionalni gosti proslave Vincelova Kutjeva d.d.
Vezani članci
- Pleternica Čaglinu donirala svoju vatrogasnu cisternu
- Požeška Gradska kuglana spremna za novu natjecateljsku sezonu
- Nijemci proglasili Požeško-slavonsku županiju sigurnom za putovanja
- Predrag Livak izabran za predsjednika Gradske organizacije Narodne stranke – reformisti u Požegi
- Glazbena škola Požega uz pomoć Grada Požege nabavila novi, 250.000 kuna vrijedni klavir
- [PROMO] Energetska obnova zgrade Društvenog doma Bilice
- ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ
- Započela nova faza aglomeracije Pleternica - krenula izgradnja crpne stanice Frkljevci
- Turistička zajednica Požeško-slavonske županije organizirala radni sastanak na temu brendiranja turizma u županiji
- 39. “Papučki Jaglaci” ove godine samo za članove društva