Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Modernizirana kampanja Manje oružja-manje tragedija

Modernizirana kampanja Manje oružja-manje tragedija

Jedna od opasnosti je što su takva sredstva često pospremljena na neadekvatna mjesta, poput podruma i tavana obiteljskih kuća, pa kod kupoprodaje ili renoviranja nekretnina dolazi do rizika od stradavanja

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 197

Na konferenciji za medije u prostoru Policijske uprave požeško-slavonske prijepodne je predstavljena modernizirana kampanja „Manje oružja -  manje tragedija“. Kampanja traje  neprekidno od 1. rujna 2007. godine i proglašena je najuspješnijom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda. Od početka kampanje do 31. prosinca 2020. godine na području Policijske uprave požeško-slavonske građani su dragovoljno predali 504 komada raznog vatrenog oružja, preko 2 tisuće komada raznog rasprskavajućeg oružja, gotovo 200 tisuća komada raznog streljiva te 103 kilograma eksploziva.

Glasnogovornica Policijske uprave Nikolina Janković dodaje da se moderniziranom kampanjom želi potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnim sredstvima, te djelovati na svijest građana kako bi shvatili da  MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA.

00:42 Nikolina Janković

Sve informacije o kampanji kao i upute i savjeti za građane o dragovoljnoj predaji ilegalnog oružja dostupni su na web stranici manje-oruzja-manje-tragedija.hr te na Facebook stranica kampanje, dok je televizijski videospot pjesma „Puške i dinje“ nastala u suradnji sa splitskim hip-hop sastavom TBF.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Mirko Petrović dodaje da nestručno rukovanje ovim sredstvima predstavlja opasnost za osobe koje rasprskavajućim sredstvima i vatrenim oružjem nisu rukovale, ali i za one koji su rukovali, ako rukuju nestručno. Poziva građane da nazovu broj 192 bez rizika da informacija o posjedovanju izađe u javnost, jer je dragovoljna predaja anonimna i bez sankcija. Jedna od opasnosti je i što su takva sredstva često pospremljena na neadekvatna mjesta, poput podruma i tavana obiteljskih kuća, pa kod kupoprodaje ili renoviranja nekretnina dolazi do rizika od stradavanja.

00:51 Mirko Petrović

Dodaje da je građanima često nelagodno što su takve sredstva imali u svojim domovima, pa se ne odlučuju predati ih, no osim što je to anonimno i bez sankcija, policijski službenici se zahvale svakome tko se odluči na ovaj način spriječiti buduću tragediju.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?