Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Razbijeno zločinačko udruženje, pritvoreno 14 ljudi

Razbijeno zločinačko udruženje, pritvoreno 14 ljudi

Protiv 14 osoba podnesena je kaznena prijava DORH-e, USKOK-u, u Osijeku, te su nakon obavljenih pretraga domova, osobnih pretraga i pretraga prijevoznih sredstva uhićeni te predani pritvorskom nadzorniku

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1273

Dovršeno je kriminalističko istraživanje koje se provodilo u sklopu operativne akcije pod nazivom „RODA“  koja se provodila od kraja 2019., na području Policijske uprave požeško-slavonske u suradnji sa susjednim policijskim upravama,  USKOK-om i djelatnicima carine, kojim je utvrđeno je da je 52-godišnjak s područja općine Brestovac  organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno počinio kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ opisano i kažnjivo po članku 328. KZ-a, kao i  više kaznenih djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ opisanih i kažnjivih po članku 329. KZ-a, u vezi sa  kaznenim djelom „Nedozvoljene  trgovine“ iz članka 264. KZ-a, u kojem je predmet kaznenog djela duhan na koji nisu obračunate i plaćene zakonom predviđena trošarinska davanja-trošarine na način da je u navedenom razdoblju organizirao nabavu i skladištenje najmanje 8.000 kilograma duhana u listu na koji nisu obračunate i plaćene trošarine, kao i njegovo daljnje priređivanje za prodaju te samu prodaju istoga na području Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, oštetivši Ministarstvo financija RH-e, za višemilijunski iznos trošarine.

Radi ostvarenja navedenog cilja organizirao je, povezao u udruženje i koristio 53-godišnjaka, 54-godišnjaka, 64-godišnjaka, 26-godišnjaka i 50-godišnjaka sa područja općine Brestovac, 50-godišnjaka, 69-godišnjaka, 54-godišnjaka, 44-godišnjakinju, 63-godišnjakinju i 48-godišnjakinju s područja Požege te 55-godišnjaka i 48-godišnjakinju s područja Nove gradiške.

Članovi udruženja koje je organizirao 52-godišnjak,  prodali su najmanje 2.000 kilograma sitno rezanog duhana na koji nisu obračunate i plaćene trošarine čime su pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.600.000,00 kuna.

Isto tako je utvrđeno da su 54-godišnjak i 64-godišnjak s područja općine Brestovac počinili više kaznenih djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa droge“ iz članka 190. KZ-a,.

Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretraženo je više obiteljskih  kuća prilikom čega je između ostalog  pronađena rezačica za duhan,  digitalna vaga, 69 pakiranja sredstva za potenciju i 2 ručno rađena pištolja, jedna puška, streljivo te 160 litara etilnog alkohola.

Dakle utvrđeno je da je 52-godišnjak, kao organizator zločinačkog udruženja  u razdoblju od kraja 2019. godine do mjeseca kolovoza 2020. godine organizirao nabavku,  skladištenje i daljnju prodaju najmanje 8.000, kilograma, od čega je zaplijenjeno 6.076,61 kilograma, dok je prodano još najmanje 1.933,39 kilograma

Protiv navedenih 14 osoba podnesena je kaznena prijava DORH-e, USKOK-u, u Osijeku, te su nakon obavljenih pretraga domova, osobnih pretraga i pretraga prijevoznih sredstva uhićeni te predani  pritvorskom nadzorniku.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?