Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

VEČERAS: Ne propustite Suze sv. Lovre!

VEČERAS: Ne propustite Suze sv. Lovre!

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do cca 00:30 kada izlazi Mjesec koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora.

Autor: RVA/HAS
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 333

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre 10. kolovoza događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, u narodu poznatijeg kao Suze sv. Lovre, izvještava Hrvatski astronomski savez, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u ovaj savez na nacionalnoj razini tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći Mjesec i Mars.

 

 

 

Ovom je prigodom Hrvatski astronomski savez pozvao gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do cca 00:30 kada izlazi Mjesec koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo ometati Mjesec svojim sjajem, poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza. Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

 

Izraz "Suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!".

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

 

UPUTE ZA OPAŽAČE:

- ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

- za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi ...)

- meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

- potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

- potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?