Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Ravnateljica požeške Gimnazije na prijemu kod požeškog biskupa

Ravnateljica požeške Gimnazije na prijemu kod požeškog biskupa

Biskup i ravnateljica razmotrili su i određena aktualna pitanja odgoja i obrazovanja, mogućnosti suradnje između Gimnazije Požega i Katoličke gimnazije u Požegi, koje nisu konkurentne nego komplementarne ustanove, te o potrebi izgradnje sportske dvorane, koja je prije desetak godina bila dogovorena kao prostor zajedničke upotrebe.

Autor: RVA/PB
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 243

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 1. lipnja Vesnu Vlašić, ravnateljicu Gimnazije u Požegi. Na susretu je sudjelovao i predstojnik Ureda za katoliče škole Ivica Žuljević. Povod susreta bila je 320. obljetnica osnutka Gimnazije, jedne od najstarijih srednjih škola u Hrvatskoj, koju su osnovali isusovci 1699. godine a koja je sredinom 18. stoljeća bila temeljem i osnutka Požeške akademije, među prvim visokim školama u Slavoniji. O navedenoj obljetnici tiskana je Spomenica, koju je ravnateljica predstavila i uručila biskupu.

U razgovoru s ravnateljicom biskup je podsjetio na snažnu povijesnu povezanost požeškog školstva i Crkve, koja je osnutkom katoličkih škola Požeške biskupije dobila svoj kontinuitet i novi izraz. Spomenuo je kako je Orfanotrofij, utemeljen 1835. godine u zgradi današnjeg sjedišta Požeške biskupije pridonio da je požeška Gimnazija imala visoku odgojno-obrazovnu razinu i kao takva bila poznata u Hrvatskoj i šire, odakle su dolazili pitomci u Orfanotrofij.

 

Povezanost između Crkve i požeške Gimnazije očituje se i po isusovcima njezinim profesorima koji su pokopani u kripti crkvi sv. Lovre u sklopu zgrade biskupijskog sjedišta, među njima i Antun Kanižlić, a kasnije i pavlinima pokopanima u kripti Katedrale.  Biskup i ravnateljica razmotrili su i određena aktualna pitanja odgoja i obrazovanja, mogućnosti suradnje između Gimnazije Požega i Katoličke gimnazije u Požegi, koje nisu konkurentne nego komplementarne ustanove, te o potrebi izgradnje sportske dvorane, koja je prije desetak godina bila dogovorena kao prostor zajedničke upotrebe. 

Biskup je zahvalio ravnateljici za napore oko što kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog djelovanja, što ima šire značenje od gimnazijskog.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?