Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Kutjevčanin Dominik Budimir mladi je ambasador za prava djece i mladih EU

Kutjevčanin Dominik Budimir mladi je ambasador za prava djece i mladih EU

Dominik Budimir 17-godišnji je učenik 3. razreda srednje Glazbene škole Požega koji je nedavno odabran za Mladog ambasadora za prava djece i mladih Europske unije.

Autor: RVA
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 465

Dominik Budimir 17-godišnji je učenik 3. razreda srednje Glazbene škole Požega. Dolazi iz Kutjeva. Vrlo je aktivan u svojoj školi i zajednici. Volonter je Crvenoga križa. Godinama uspješno sudjeluje na lokalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i projektima, a prošle je godine bio i jedini stipendist Veleposlanstva SAD-a u sklopu programa Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship za 2019.

 

U SAD-u je proveo ukupno 4 tjedna, a nakon programa provodi svoj TOYA-Project (Bringing Together Old and Young through Art(s)) s naglaskom na međugeneracijskoj solidarnosti. Projekt podupire U.S. Department of State.

 

Dominik projekt provodi u suradnji sa svojom školom uz veliku podršku ravnatelja škole, profesora Alena Kovačevića, ali i ostalih profesora i učenika škole. U sklopu projekta u prosincu je održan koncert Glazbene škole Požega za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Požega.

 

 

Drugi je dio projekta posebna kategorija na Hrvatskome festivalu jednominutnih filmova i organiziran je u suradnji s Direkcijom festivala, osobito s direktorom festivala, profesorom Željkom Balogom. Mladi između 15. i 19. godine pozvani su poslati svoje jednominutne filmove na temu "Međugeneracijska solidarnost". Filmovi će biti dio posebne kategorije Teen Minute 2020, a rok za slanje filmova produžen je do 22. svibnja 2020.

 

Dominik je nedavno odabran za Mladog ambasadora za prava djece i mladih Europske unije. Mandat traje 2 godine, tj. do kraja 2021. Uloga mladih ambasadora je promicanje glasa djece i mladih pred predstavnicima Europske unije.

 

Mladi ambasadori sudjeluju u raspravi i donošenju odluka koje se tiču njihovih vršnjaka. U sklopu svoga mandata, mladi će ambasadori sudjelovati i u aktivnostima tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Zadaća mladih ambasadora podizanje je svijesti među donositeljima odluka o problemima i izazovima s kojima se mladi svakodnevno susreću, podržavanje aktivnosti i inicijative djece i mladih u Hrvatskoj, sudjelovanje na konferencijama i debatama, održavanje govora, pripremanje poruka za medije i poticanje njihovih vršnjaka na uključivanje.

Uz aktivnosti koje obuhvaća predsjedanje Vijećem EU-a, mladi ambasadori imaju priliku surađivati i s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku kao savjetnici u razvijanju UNICEF-ovih programa za djecu i mlade.

 

Mladi ambasadori tako će dobiti priliku govoriti o svojim iskustvima, podijeliti svoje stavove, predlagati teme za rasprave i aktivnosti te moguća rješenja za probleme svojih vršnjaka. Isto tako, bit će dio inicijative ZABUM! (Za budućnost mladih) u sklopu aktivnosti UNICEF-a.

O odabiru kandidata za mlade ambasadore EU-a odlučivali su predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?