Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Održana početna konferencija projekta „Energetska obnova Osnovne škole Fra. Kaje Adžića Pleternica

U prostorima Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica prijepodne je održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića"

Autor: PROMO
Fotografija: PROMO
Datum:
Broj pregleda: 1341

U prostorima Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica prijepodne je održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića na adresi Školska 2, Pleternica“. Radi se o zadnjem, desetom projektu koji je prijavljen na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4, a koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije-Panora.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 31. listopada 2018. godine, dok je provedba projekta započela u listopadu 2018. godine. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovori o izvođenju radova s tvrtkom Presoflex gradnja d.o.o. i ugovor o stručnom nadzoru građenja s tvrtkom Mars inženjering d.o.o.

Ravnatelj škole Hrvoje Galić podsjetio je da je škola izgrađena 1977. godine te da od onda nije bilo ovako velikih ulaganja u zgradu, u kojoj je smještena osnovna škola s najviše učenika na području cijele županije.

00:56 Hrvoje Galić

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat istaknula je zadovoljstvo jer započinju radovi na još jednom projektu energetske obnove škole.

00:54 Senka Horvat

Projektom energetske obnove financirani su radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te aktivnost upravljanja projektom. Radovima na energetskoj obnovi će se povećati povećati toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita poda prema tlu i zamijenit će se vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 81% potrebne toplinske energije.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić zahvalila je Županiji jer je prepoznala ovaj projekt, kao što ih prepoznaje i na prostoru cijele županije, vezano za osnovnoškolsko obrazovanje.

00:36 Antonija Jozić

Dodala je kako bi u drugoj fazi škola trebala doživjeti dodatnu rekonstrukciju i obnovu zgrade, nakon što od 2021. godine budu dostupna sredstva kroz sljedeće programske razdoblje za fondove financirane sredstvima Europske unije.

Ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ivić rekao je kako je zadovoljstvo boraviti u gradu koji je među vodećima po povlačenjima sredstava kroz projekte financirane sredstvima EU te županiji koja je među vodećima po pitanju energetske obnove objekata te istaknuo upornost u prijavljivanju projekata i traženju sredstava.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 16.446.993,82 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 8.554.522,43 kuna. Ostatak iznosa sufinancira Požeško-slavonska županija, kao nositelj projekta. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 5.364.268,45 kuna.

Župan Alojz Tomašević je ispred osnivača škole, Požeško-slavonske županije, istaknuo da Županija prepoznaje važnost ovih projekata i dijelom ih sufinancira.

00:42 Alojz Tomašević

Ugovore su na kraju početne konferencije potpisali župan Alojz Tomašević te predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora. Završetak radova očekuje se do kraja kolovoza 2020. godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja listopada 2020. godine.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?