Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Projekt Vinarije Galić dobitnik prestižne svjetske nagrade Arhitecture MasterPrize

Projekt studija "Dva arhitekta" osvojio je nagradu Architecture MasterPrize u konkurenciji 65 zemalja

Autor: RVA
Fotografija: RVA/Vinarija Galić
Datum:
Broj pregleda: 1005

Dvojica zagrebačkih arhitekata, Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković, koji stoje iza arhitektonskog studija “Dva arhitekta”, osvojili su prestižnu američku nagradu Architecture MasterPrize 2019. Ovo veliko priznanje dobili su za projekt Vinarije Galić u Kutjevu u konkurenciji najboljih svjetskih ostvarenja iz čak 65 zemalja u kategoriji industrijske arhitekture, piše Telegram.

Za isti projekt Zidarić i Ćurković već su dobili najvišu državnu nagradu “Vladimir Nazor” te međunarodnu BIG SEE Architecture Award. Ovu, najnoviju nagradu u njihovoj kolekciji, uručit će im 14. listopada na svečanosti proglašenja pobjednika u muzeju Guggenheim u Bilbau.

Zidarić i Ćurković svoje djelo opisuju kao spoj modernog i tradicionalnog, kuću s čistim i jednostavnim linijama koja se uklapa u vizuru grada, a istovremeno je suvremena. Inicijalnu inspiraciju crpili su iz tradicionalnih vinskih podruma, a koristili su beton i opeku. Kroz velike staklene stijene u unutrašnjosti vinarije vide se bačve koje prolaznike pozivaju da uđu, stoji u opisu njihovog projekta na stranicama Architecture MasterPrizea.

Inače, neke od najdojmljivijih radova studija “Dva arhitekta” obilježava opeka koju su rabili i na obiteljskim kućama, stambenim sklopovima ili u interijerima, rješenjima kod kojih su se uvjerljivo dokazali znanjem, umijećem i kvalitetom, pisala je početkom godine naša kolumnistica dr. sc. Zrinka Paladino, a opeka dominira i Vinarijom Galić, posebno u eksterijeru.

“Vinarija Galić u Ulici Republike Hrvatske 125 recentno je ostvarenje poradi kojeg se isplati sjesti u automobil i odvoziti nešto više od dva sata od centra Zagreba. Smješteno u središtu naselja u neposrednoj blizini uređenog kutjevačkog baroknog sklopa s crkvom i velikim dvorcem, zatvoreno betonsko-cigleno zdanje plijeni pažnju i prolaznike prisiljava da zastanu i promotre arhitekturu nametnutu postojećoj pobočnoj, skromnoj socrealističkoj stambenoj izgradnji”, pisala je Paladino i dodala:

“Neoličene i neobrađene betonske volte sa svim uobičajenim nesavršenostima oplatnih izvedbi najiskrenije su ostavljene izložene pogledima i upravo se taj segment pročeljnog oblikovanja pokazao najboljim izborom po pitanju sljubljivanja dvaju osnovnih materijala, betona i tamnije fasadne opeke s cementnim reškama. Svako drugo rješenje, u tamnije oličenog betonskog podnožja, zaglađenih ploha ili sličnog, ubilo bi iskrenost sjajne nesavršenosti divno robusne izgradnje, koja s godinama neće gubiti na dojmu i upečatljivosti.”

Ostatak njezinog teksta o Vinariji Galić i arhitektima koje nije uvijek hvalila možete pročitati ovdje.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?