Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Otvorena izložba „Pjevat će Slavonija“ povodom 50 godina od prvog požeškog festivala

Povodom 50 godina od prvog požeškog festivala, Gradski muzej Požega priredio je prigodnu izložbu „Pjevat će Slavonija“, koja je večeras svečano otvorena

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 826

Povodom 50 godina od prvog požeškog festivala, Gradski muzej Požega priredio je prigodnu izložbu „Pjevat će Slavonija“, koja je večeras svečano otvorena.

Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, tom je prilikom istaknula da je izložba nastala u suradnji s udrugom Aurea Fest Požega, TZ Grada Požege i Gradom Požega. „Nadam se da smo uspjeli približiti i dočarati vrijeme prvog festivala i da će vam se izložba svidjeti. U ovu izložbu rado su se uključile ustanove i građani, koji su nam donirali ili posudili svoje predmete te im se svima zahvaljujem“, rekla je ravnateljica.

Od 1969. pa sve do danas festival je izgradio prepoznatljivost, jedinstvenost i originalnost. Festival ima važnu ulogu u oblikovanju hrvatske glazbene scene te je snažan promotor tambure kao nacionalnog instrumenta. Naličje požeškog festivala oduvijek su bili njegovi organizatori – istinski entuzijasti i zaljubljenici u Požegu i požeški festival. Jedan od tih zaljubljenika je i direktor Aurea Festa Ivan Bunjevac.

„Grad Požega je, zahvaljujući festivalu, postao sinonim za tamburašku slavonsku glazbu i rasadnik tamburaša koji su stasali i stvorili ime upravo na požeškom festivalu“, izjavio je direktor Aurea Festa Ivan Bunjevac te zahvalio djelatnicima muzeja koji su radili na pripremi izložbe, kao i svima koji su donacijama pomogli organizaciju te svim dosadašnjim organizatorima festivala.

Festival je u ovih pola stoljeća ugostio na tisuće i tisuće glazbenika i izvođača, iznjedrivši također mnogobrojne svevremenske glazbene hitove. Već 1969. godine dobio je čak dvije himne – službenu „Kukuruzi se njišu“, koju je izveo Ivo Robić, i neslužbenu „Pjevat će Slavonija“, koju je izveo Vice Vukov i po kojoj izložba te Retrospektivna večer ovogodišnjeg požeškog festivala nosi ime. Obje pjesme izveo je tamburaški sastav Zlatna dolina. U pola stoljeća požeškog festivala neizostavni dio su i Gradska glazba Trenkovi panduri, koji su također uveličali otvorenje izložbe.

Autorica izložbe, kustosica Gradskog muzeja Požega Ivana Domanović, istaknula je da nisu očekivali tako velik odaziv građana na poziv da svojim materijalima pomognu izložbu. „U tom trenutku nismo imali jasnu ideju kako će izložba izgledati jer nismo znali koje ćemo materijale imati. Tako da su svi oni koji su sudjelovali u akciji prikupljanja ovu izložbu stvarali sa mnom“, rekla je autorica i zahvalila svim donatorima.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti televiziju snimku iz 1969. godine u kojoj su izjave prvog direktora festivala Branka Hribara, predsjednika Organizacijskog odbora Veljka Orlića te skladatelja, dirigenta i producenta Nikice Kalogjere.

 

Požeški festival je u ovih pola stoljeća imao devet direktora. Grad Požega, na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem, svim direktorima festivala zahvalio je za izniman glazbeni i kulturni doprinos koji su dali svome gradu. To su Branko Hribar, prvi direktor Muzičkog festivala Slavonija od 1969. do 1972. godine, koji je nedavno proslavio 89. rođendan; pokojni Veljko Orlić, direktor MFS od 1972. do 1981.; Ivo Pavić, direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 1990. do 2000. godine; Veljko Valentin Škorvaga, umjetnički direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 1990. do 2000. godine i Aurea Festa od 2014. do 2017. godine; Ivan Enjingi, direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 2001. do 2010.; Tomislav Jakobović, umjetnički direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 2001. do 2013. godine; Tomislav Galić, direktor Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije“ od 2011. do 2013. te Ivan Bunjevac, aktualni direktor Glazbenog festivala „Aurea Fest“ od 2016. i Damjan Pirović, aktualni umjetnički direktor „Aurea Festa“ od 2018. godine. Neki od njih i osobno su bili na otvaranju izložbe te preuzeli zahvalnice.

Na kraju, izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

„Ovaj grad od 1969. ima prekrasnu kulturnu tradiciju, ali posebno tradiciju glazbe koja je obilježila sve nas, ovaj grad i Slavoniju. Puno prekrasnih pjesama s požeškog festivala danas se izvodi u cijelom svijetu. Mi smo se danas prilagodili mladim ljudima te kroz Aurea Fest donosimo četiri dana raznovrsne glazbene scene, od jazza i funka do tradicionalne tamburice koja nikad nije izgubila svoj smisao i koja će ovaj festival obilježavati još pedeset godina“, rekao je gradonačelnik. Izložba se može pogledati sve do 5. listopada.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?