Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

„Vidjeli smo snijeg u maju“ – izlet članova HPD-a „Sokolovac“

Članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega proteklog vikenda su organizirali izlet „Velika Klekovača – Grmeč – Oštrelj – Bihać“, radnog naziva:„Vidjeli smo snijeg u maju“

Autor: RVA/Predrag Livak
Fotografija: RVA/HPD Sokolovac
Datum:
Broj pregleda: 476

Članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega proteklog vikenda su organizirali izlet „Velika Klekovača – Grmeč – Oštrelj – Bihać“, radnog naziva:„Vidjeli smo snijeg u maju“

 

S dva kombi vozila u 4.30 krenuli smo na put s našeg tradicionalnog mjesta okupljanja od Ćire (stara lokomotiva na željezničkom kolodvoru). Vozači Mijo i Predrag dobro su isplanirali put – rutu i vrijeme – i već nakon dva sata i petnaest minuta smjerom Požega – Nova Gradiška – Novska – Jasenovac- Kozarska Dubica – Knežice uz jednu kraću pauzu, stižemo na naše prvo odredište – Prijedor.

Tamo nas dočekuje naš prošlogodišnji i ovogodišnji planinarski vodič Marko Sarić, član PD „Klekovača“ Prijedor, s kojim krećemo put našeg prvog odredišta za koje izletnici nisu znali do zadnjeg trenutka – Vodopad u kanjonu rijeke Blihe, visok preko 50 metara. Iako malo pokisli od gustih kapi koje pršte svud oko vodopada, svi su oduševljeni fantastičnim pogledom na čarobni vodopad ispred kojeg „padaju“ prve fotke.

 

Uz manje ili veće napore uspješno se penjemo na najviši vrh Grmeča – Crni vrh, 1604 mnv, na kojem vrijeme, ničim izazvano, mijenja svoju ćud i počinje tu svoju ćud pretvarati u kišne kapi koje su, kako smo pripremali jelo i piće za okrjepu, bile sve jače, veće i brže, no to nas je to omelo u našoj nakani okrjepe, fotografiranja, lijepljenja naljepnica i pripremanju ceremonije u kojoj su tri planinarke dobile planinarsku nagradu za uspon na njihov najviši vrh.Nakon spuštanja vozimo na mjesto drugog iznenađenja. Etno-gazdinstvo „Čardaklije“ u mjestu Vrtoče koje se nalazi nedaleko od od Bosanskog Petrovca. Po dolasku na mjesto smještaja ljubazni domaćini u lokalnoj narodnoj nošnji pokazuju nam smještaj i pozivaju nas na piće dobrodošlice u restoran-konobu uređen u retro stilu (sve u drvu, stari alati, posuđe, nošnje, fotografije…). Nakon što smo se smjestili i malo odmorili dolazimo na večeru (okrjepljujući juneći gulaš serviran i zanimljivim malim kotlićima, salata, domaći

 

Slijedi ono što ovoj ekipi uopće više nije iznenađenje – karaoke – sa samo 15000 spremih pjesama s tekstom. Pjevači spremni i orni jedva su dočekali puštanje hitova koje će otpjevati, a koje su godinu unatrag uvježbavali. Ostat će nam u sjećanju, uz sve ostale uspješnice „izvođača“, koreografija i izvedba jedne pjesme Nine Badrić, a koju nam je uprizorila Anamarija, i neotkriveni Anitin glasovni talent. Predrag Đambo je proglašen za izvođača s najjasnijim i najizravnijim stavom pri nastupu.

Sutradan nakon doručka smještamo se u vozila i odlazimo na mjesto današnjeg planinarenja – Velika Klekovača. Na prijedlog našeg vodiča Marka (a o čemu nam je i Sadik jučer govorio) odlučujemo se za uspona na Malu Klekovaču (umjesto na Veliku) jer je zanimljivija i atraktivnija u što smo se ubrzo i uvjerili. Po stijenju vrlo slična Grmeču, ali ipak različita, Mala Klekovača nas svakim korakom mami k sebi, i gotovo da osjetimo kako nas želi „obrlatiti“ da joj priđemo što brže i da s njenog predivnog vrha „bacimo“ pogled na desetke lijepih planina u okruženju.

Nakon penjanja po snijegu visokom oko pola metra uz dugačko planinarsko uže ubrzo dolazimo na vrha Male Klekovače gdje obavljamo dobro poznatu ceremoniju. Ovdje se zadržavamo malo kraće jer je počeo puhati vjetar i uspješno se spuštamo na mjesto početka uspona. Pri usponu smo vidjeli atraktivno stijenu koja neke podsjeća na slona, a neke na mamuta, a u povratku skrećemo u prirodni kameni amfiteatar/udolinu s livadom na kojoj ugledasmo polje visibaba.

U povratku se na kratko zadržavamo na prijevoju Oštrelj (1040 mnv) i obilazimo jedan spomenik – željeznicu, koja je igrala značajnu ulogu u ovom području u 2. svjetskom ratu, smještamo se ponovo u vozila i odlazimo na našu zadnju destinaciju na ovoj puteševstviji – Bihać, divimo se znamenitostima, parku, rijeci, pijemo kavu i odlazimo put Prijedora.

Na izletu su sudjelovali članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, HPD „Vidim“ Kutjevo, PD „Dilj gora“ S. Brod, PD „Klekovača“ Prijedor i PD „Ćusine“ Jajce, članovi Neformalne planinarske skupine „Šapice“, a u organizaciji izleta sudjelovali su Marko, Predrag i Sandra. Svi su se složili da su na izletu svaki korak, svaka minuta i svaki kilometar bili dragocjeni i nezaboravni.

 

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?