Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Pleternica: Ministar Ćorić na otvaranju prvog reciklažnog dvorišta na području Požeštine

U Pleternici je danas otvoreno prvo reciklažno dvorište na području Požeštine, ukupne vrijednosti gotovo 2,5 milijuna kuna

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1118

U Pleternici je danas otvoreno prvo reciklažno dvorište na području Požeštine, ukupne vrijednosti gotovo 2,5 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva Europske unije iz operativnog programa “Koherentnost i kohezija 2014.-2020.”. Preostali iznos sufinanciran je s 12% od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je Grad Pleternica iz vlastitog proračuna izdvojio svega 3%.

Izgradnja reciklažnog dvorišta Pleternica pridonijet će povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištu, prije svega opasnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila, krupnog (glomaznog) komunalnog otpada te posebnih kategorija otpada. Time će se osigurati njegova odgovarajuća uporaba ili zbrinjavanje. Reciklažno dvorište je u industrijskoj zoni, u Ulici Ante Starčevića, na otprilike 2000 četvornih metara i već od sutra je besplatno dostupno za sve korisnike s područja grada Pleternice.

Otvaranju su uz lokalne dužnosnike nazočni bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić je istaknula da je Pleternica u punom smislu „zeleni grad“, jer osim reciklažnog dvorišta ima i mini hidrocentralu, vlasnik je priznanja „pametni grad“, grad koji punu pažnju posvećuje energetskoj učinkovitosti, smanjenju potrošnje električne energije, smanjenju emisije ugljičnog dioksida, te proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije.

Jozić je upravljanje reciklažnim dvorištem prepustila Komunalcu Požega, simboličnim uručivanjem ključeva direktoru Anti Bekiću, koji je proveo goste kroz dvorište, pojasnio njegove mogućnosti te koje vrste otpada će se moći odlagati.

Župan Alojz Tomašević je podsjetio da otpad danas nije samo otpad, nego sirovina koju trebamo iskoristiti i stvarati nove vrijednosti, dok je ministar Ćorić istaknuo da su ovakvi projekti nužni kako bi cjelokupni sustav gospodarenja otpadom kod nas zaživio.

S radom bi uskoro trebalo započeti i Reciklažno dvorište u Požegi.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?