Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

OCD Delfin provodi projekt "Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima dostupna svima"

OCD Delfin provodi projekt "Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima dostupna svima"

Izrađen je i informativni letak koji je dostupan u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj, na prekršajnom i općinskom sudu u Požegi, u Centru za socijalnu skrb u Požegi i Pakracu, te u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Lipiku.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: OCD Delfin
Datum:
Broj pregleda: 1508

Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ započeo je s provedbom projekta „Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima dostupna svima.“ Provedba projekta je započela je u siječnju. Financijska sredstva je osiguralo Ministarstvo pravosuđa kroz javni poziv koji je objavljen prošle godine. Trajanje projekta je 12 mjeseci, a opći cilj je kako i sam naziv kaže  pomoć i podrška žrtvama i svjedocima na sudovima.

„Cilj projekta je omogućiti svim ljudima koji dolaze na sudove općinske ili prekršajne, bilo u svojstvu svjedoka, oštećenika ili žrtve da dobiju pomoć i podršku educiranih volontera. Najčešće ih upozoravamo da moraju odgovarati na ono što ih u sudnici pitaju, bilo sudac, državni odvjetnik ili odvjetnik osumnjičene osobe, da ne moraju odgovarati na osobna pitanja koja se ne tiču predmeta sudovanja. Volonteri Delfina nikako ne ulaze u ono što je predmet sudovanja, mi samo pružamo emocionalnu podršku, psihosocijalnu pomoć i dajemo praktične informacije, koje pomažu da na lakši način daju iskaz i da se proces sudovanja skrati..“ kaže Mirjana Bilopavlović iz „Delfina“, koja napominje kako je ovakav projekt doista potreban.

00:20 Mirjana BilopavlovićU Delfinu je ustrojen stručni tim, koji na volonterskoj bazi odrađuje posao sa strankama ponedjeljkom, cijeli dan. Svakodnevno se stranke mogu javiti i u "Delfin", na telefon 411 – 780, mobitel 098 161 7623 ili na e-mail delfin.zamir@gmail.com. Također mogu i osobno doći u Delfin, u Pakrac, Braće Radića 13. "Saslušat ćemo ih i u dogovoru s njima dati određene preporuke ili ako je potrebno odvesti ih u određenu instituciju da bi mogli ishoditi svoje pravo.“ –  kaže Bilopavlović i dodaje kako im se i inače svi koji imaju neke od problema kojima se bavi „Delfin“ mogu javiti.

„Mi ne radimo samo ovaj projekt, već se bavimo prevencijom rodno utemeljenog nasilja, bavimo se izgradnjom mira kroz suočavanje s prošlošću, angažiranom zajednicom, potičemo ljude na volonterizam i uključivanje u akcije na lokalnoj zajednici, a važan nam je i segment izgradnje mira kroz suočavanje s prošlošću" -  zakljućuje Bilopavlović.

Izrađen je i informativni letak koji je dostupan u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj, na prekršajnom i općinskom sudu u Požegi, u Centru za socijalnu skrb u Požegi i Pakracu, te u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Lipiku.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?