Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Čišćenjem vodotoka potoka Vetovka u Jakšiću obilježili Svjetski dan voda

Akciju su proveli djelatnici JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije te učenici i nastavnici OŠ “Mladost” Jakšić.

Autor: RVA
Fotografija: Predrag Livak
Datum:
Broj pregleda: 4209

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godine, u suradnji s OŠ “Mladost” Jakšić, provela obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka. Svjetski dan voda obilježen je čišćenjem vodotoka potoka Vetovka u Jakšiću kod nogometnog stadiona.

Za razliku od prije nekoliko godina ove godine je smeća bilo osjetno manje što ukazuje na to da svijest građana o važnosti čistoće našeg okoliša polako, ali sigurno raste. U ovoj aktivnosti su sudjelovali učenici šestih razreda škole, profesor biologije Dubravko Jakobović, a ispred Javne ustanove Iva Galić, stručni suradnik – biologije i Predrag Livak, glavni čuvar prirode.

Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je tako svjetskom i europskom vrhu po obnovljivim zalihama vode te ima dovoljno zalihe vode za svoje potrebe za nekoliko desetljeća. Velika je uloga vode za eko-sustav, navodnjavanje i staništa ptica močvarica, kao i za nacionalnu sigurnost određene države jer je stabilnija i neovisnija ona država, koja ima dovoljno vode i koja može proizvesti dovoljno hrane. Iako Republika Hrvatska ima velike mogućnosti za navodnjavanja trenutno se kod nas navodnjava tek 1% poljoprivrednih površina, što je premalo.

U slavonskim županijama po pitanju oborina i rezervama vode u tlu, stanje je zadovoljavajuće s tim da naša županija ima nešto više padalina o odnosu na ostale pa su mogućnosti za navodnjavanje u našem kraju veće. Te veće mogućnosti potrebno je postići neophodnom izgradnjom akumulacija kako bi se voda koja padne u kasnu jesen, zimu i proljeće sačuvala u akumulacijama. Voda iz akumulacija, osim za navodnjavanje, mogla bi se koristiti i za rekreaciju, ribnjačarstvo, sportove na vodi i dr.


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?