Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Šampionskim vinima Belja, Galića, Campusa i OPG-a Soldo ministar Romić uručio priznanja

Festival graševine

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 2660

U okviru ovogodišnjeg Festivala graševine 20. svibnja održano je ocjenjivanje vina, a danas je u Kutjevu ministar poljoprivrede Davor Romić najboljima uručio priznanja i diplome.Ocjenjivala su se vina sorte graševina te ostala bijela i crvena vina. Ukupno je pristiglo 149 uzoraka od toga 123 graševine i 26 uzoraka ostalih sorti. Prosudbena komisija sastavljena od poznatih enologa na čijem čelu je bio prof. dr. sc. Edi Maletić ocijenila je graševine i tridesetak drugih sorti vina.

Šampion berbe 2015. u kategoriji suhih vina je vino tvrtke Campus d.o.o. Kod starijih graševina šampionsko vino je graševina berbe 2006.  tvrtke Belje d.d.,  dok je šampion u predikatima, izborna berba prosušenih bobica 2011. tvrtke Galić d.o.o. U kategoriji ostalih vina šampionsko odličje  pripalo je mirisnom tramincu OPG-a Gojka Solde iz Vetova.

- Na ovom poznatom natjecanju sudjelujemo od 2009. godine i nakon puno osvojenih zlata  u vrlo jakoj konkurenciji ove godine osvojili smo šampionsku titulu za naše predikatno vino, izborna berba prosušenih bobica 2011. pod brendom Leon. Iznimno smo zadovoljni, uloženo je puno truda i znanja, ovo je posebna kategorija gdje sladori moraju biti izrazito visoki, fermentacija je trajala gotovo tri mjeseca i vino je odležalo nekoliko godina kako bi došlo u najjaču kondiciju – rekao je Andrej Markulin, direktor tvrtke Galić d.o.o.

- Danas sam ovdje da slušam i da djelujem, vrlo intenzivno radimo na rješavanju dva zakona, zakona o poljoprivredi i zakona o vinu. Zakon o vinu nalazi se u trećem kvartalu ove godine i on će biti napravljen u suradnji sa strukom. Ono što je danas i tu istaknuto mi moramo izvoziti naša kvalitetna vina, dosežemo visoku kvalitetu i ta vina moraju pronaći svoje tržište, moraju biti prepoznatljiva, brendirana i proizvedena u količinama da možemo konkurirati na ozbiljnim tržištima – istaknuo je ministar Romić. 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?