Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Ana Lovrić od zaborava čuva običaj šaranja jaja voskom

Jedan od najstarijih načina ukrašavanja jaja za Uskrs

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 2309

Nekada su naši stari na razne načine ukrašavali jaja za Uskrs, koristili su ono što su imali pri ruci, a jedan od najstarijih načina je šaranje voskom. Ana Lovrić iz Bešinaca ovu staru tehniku naučila je od bake i oca te odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju i sačuvati ju od zaborava. Svake godine u preduskrsno vrijeme iscrta i više do 500 prekrasnih pisanica.



- Počela sam iscrtavati jaja voskom uz baku Mandu i oca Radoslava, jednostavno me to zanimalo i uz njih sam polako učila. Bilo mi je važno nastaviti obiteljsku tradiciju, a i iskreno uživam u tome, svake godine se veselim kada se Uskrs približi i nije mi teško sjediti satima uz svijeću, smišljati nove šare i dorađivati stare. Svake godine imam novih ideja i inspiracije nikada ne nedostaje. Kad počnem crtati, opustim se i uživam u tim trenutcima vrijeme jednostavno proleti, prođu sati da uopće ne primijetim – rekla je Ana.



Kako biste ukrasili jaja za Uskrs na ovaj način potrebno je puno vještine i strpljenja, šaralica, prirodni pčelinji vosak i svijeća.

- Sam postupak je prilično jednostavan, iako u početku sigurno ne izgleda tako, ne koristim nikakve šablone, a ideje mi obično dolaze u trenutku. Umočite šaralicu u vosak, zatim ga malo razmekšate na svijeći i crtate, jedino što je tada potrebna iznimno mirna ruka i dosta koncentracije – rekla je Ana.



- Najteže je napraviti šaralicu, vosak mora iz nje izlaziti u jako tankom mlazu. One se ne mogu kupiti, na dršku od drveta stavi se komad jako tankog savijenog lima i teško ih je napraviti, meni ih pravi tata, ali niti jedna nije ista tako da uvijek imam jednu najdražu – dodala je Ana.

Kada se završi ukrašavanje, jaje se potapa u vruću vodu s bojom, kuha na slaboj vatri i zatim se vosak skida.



- Za bojanje jaja koristim boju za tekstil, ona se pokazala najboljom, ali puno ovisi i o kvaliteti samih jaja. Uvijek koristim domaća, ljuska im je svjetlija pa se i šare bolje ističu nego na industrijskim, ne smiju biti izgrebana i na to se mora dosta paziti. Kada se jaja skuhaju na mjestu gdje je bio vosak ostaje bijelo, a ostatak je u boji. Nakon kuhanja ostavim ih da se malo prohlade, ali ne smiju se ohladiti i tada ih premažem uljem kako bi dobila lijep sjaj – zaključila je Ana.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?