Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Kampanjom "Potpisujem" aktivistice od Vlade RH traže ratifikaciju Konvencije VE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: OCD Delfin
Datum:
Broj pregleda: 1164

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. Jedna od četiri žene u Hrvatskoj godišnje trpi neki oblik nasilja. Žene u prosjeku sedam godina trpe nasilje prije nego se odluče to prijaviti.  Činimo li nešto kako bi pomogli ili zatvaramo oči i okrećemo leđa smatrajući da nas se to ne tiče.....

Nasilje nad ženama je globalan fenomen. Rezultat je povijesno nejednakih odnosa između muškaraca i  žena, i kao rodno utemeljeno nasilje još uvijek  je obavijeno šutnjom u RH, Europi, Svijetu. Nasilje nad ženama predstavlja kršenje ljudskih prava, osobito njihovih temeljnih prava na život, sigurnost, slobodu, dostojanstvo, tjelesni i emocionalni integritet. Zbog svega toga vlade ne mogu niti smiju ignorirati taj problem.

Nasilje  nad ženama je društveni problem i kao takav se treba i rješavati. K tomu u prilog idu i činjenice da su neke skupine žena,  žene i djevojčice s invaliditetom, često izložene većem riziku od nasilja, ozljeda, zlostavljanja, zapostavljanja ili zapuštanja, lošeg postupanja ili iskorištavanja  unutar i izvan doma, a da se o tome jako malo govori u javnosti.

Centar  za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN Pakrac nevladina organizacija godinama se bavi problemom nasilja nad ženama i nasiljem u obitelji.

- U suradnji s Centrom za žene žrtve rata – ROSA Zagreb koje su nositeljice projekta i Udrugom žena NIT Korenica kao partnerskom organizacijom provodimo kampanju „Potpisujem“ kojom zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Hrvatska je potpisala Konvenciju 2013. godine ali još uvijek nije ratificirala. Konvencija je međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama i koji će osigurati sprječavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, progon i kažnjavanje počinitelja nasilja kao i djelotvoran i učinkovit sustav praćenja primjene odredbi Konvencije – rekla nam je Mirjana Bilopavlović iz OCD Delfin.

Kampanja počinje sutra 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama što je ujedno i početak svjetske kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja traje do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kampanja "Potpisujem" se provodi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Provode ju nevladine organizacija koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama. Najveći dio aktivnosti volonterski obavljaju partnerske organizacije uz podršku gotovo 200 organizacija iz cijele regije.

- U namjeri da osiguramo što bolju vidljivost kampanje i postignemo što bolje rezultate, odlučile smo pozvati društveno odgovorne medije da doprinesu informiranju građana i vidljivosti Konvencije - zaključila je Mirjana Bilopavlović.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?