Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Novim vodocrpilištima osigurava se stabilnost vodoopskrbe cijele Požeštine

Na području općine Jakšić, između Treštanovaca i Šeovaca, Tekija d.o.o. i Hrvatske vode provode vodoistražne radove

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 2691

Na području općine Jakšić, između Treštanovaca i Šeovaca,  Tekija d.o.o. i

Hrvatske vode provode vodoistražne radove. Geofizička istraživanja pokazala su izuzetnu perspektivnost ovog područja za izgradnju budućeg vodocrpilišta, a blizina vodoopskrbnih cjevovoda i centralni položaj u odnosu na potrošače ovu lokaciju čine još perspektivnijom. Za potvrdu rezultata prethodnih istraživanja započela je izvedba dva probno-eksploatacijska zdenca i njihovo ispitivanje s ciljem utvrđivanja izdašnosti zdenaca u sušnom razdoblju dok će se kakvoća podzemne vode budućeg vodocrpilišta nadzirati idućih godinu dana. Predviđena dubina probno-eksploatacijskih zdenaca je između 35 i 38 metara

Ovi radovi i buduće vodocrpilište bit će od velikog značaja za cijelu Požeštinu, poglavito grad Požegu te općine Jakšić i Kaptol, jer se vodoistražni radovi provode na potezu Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci.

„Nadamo se da na ovom području možemo imati novo vodocrpilište, jer je važno da Požeština u sušnim mjesecima više ne ostaje bez vode“, rekao je gradonačelnik Neferović. Planirana vrijednost radova je gotovo 900 tisuća kuna, a za vodoistražne radove na području Požeštine ove će godine biti utrošeno 2,8 milijuna kuna. Sredstva za investicije u iznosu od 80% osiguravaju Hrvatske vode te 20 % Tekija d.o.o.

Razvojem novih crpilišta osigurava se pouzdanost vodoopskrbnog sustava i širenje na područja koja još nisu pokrivena vodoopskrbnom mrežom, a načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević podsjeća da do prije desetak godina gotovo uopće nisu imali opskrbu, nego su se koristili bunari, zagađeni fekalijama i kemijskim sredstvima s poljoprivrednih površina. Razvojem sustava mreža, Jakšić danas dobiva vodu iz četiri smjera.

Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol sretan je zbog provedbe radova, jer će se smanjiti problemi s opskrbom vode viših dijelova naselja u sušnim mjesecima. U dogledno vrijeme, na nova vodocrpilišta i bunare bit će priključeni Doljanovci, Bešinci i Podgorje, tri preostala naselja s područja općine Kaptol koja nisu u vodoopskrbnom sustavu.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?