Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Hrvatske vode spremne su za obranu od poplava

Hrvatske vode spremne su za obranu od poplava

Osigurano je dovoljno ljudi, strojeva, opreme i vreća s pijeskom

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1664

Prošlogodišnje poplave u svibnju, a potom u nešto  manjem obimu u rujnu i listopadu, prouzročile su na području Požeško-slavonske županije milijunske štete. Velike količine oborina moguće su i ove jeseni pa nas je zanimalo jesmo li ovog puta spremniji te što je sve učinjeno na kritičnim mjestima. Odgovor smo dobili iz Hrvatskih voda:

"Hrvatske vode spremne su za obranu od poplava kako u cijeloj Republici Hrvatskoj tako i na području Požeško- slavonske županije. Državnim planom obrane od poplava  spremni smo za preventivne, redovne i izvanredne mjere obrane od poplava putem angažmana potrebnog broja ljudi, strojeva i opreme, a ukoliko se ukaže potreba,  angažirat će se jedinice lokalne samouprave, vatrogasci, policija, civilna zaštita u dogovoru sa Županijskim stožerom zaštite i spašavanja.

Također, osigurali smo i dovoljan broj vreća s pijeskom, pa se tako u Centru obrane od poplava nalazi 73 000 komada vreća, a dodatnih 18 000 komada nalazi se u Pleterničkom komunalnom poduzeću (za usporedbu, za pet prošlogodišnjih poplava utrošeno je ukupno 55 000 komada vreća).

Nakon prošlogodišnjih poplava, do kraja 2014. godine sanirano je jedanaest, a u ovoj godini, još  dodatnih trideset lokacija. Oštećenja koja su sanirana u  2014. i 2015. godini bila su prioritetna obzirom da su nastala tijekom poplavnog razdoblja prošle godine. Iz korita rijeke Orljave između Pleternice i Kuzmice (dionica na kojoj  se je velika voda Orljave izlijevala iz korita), uklonjene su sve zapreke u koritu (izvaljena stabla i stabla u koritu) na kojima su se zadržavale naplavine i stvarao uspor, odnosno voda  je plavila okolne površine.

Dakle, kontinuiranim nadzorom i poduzetim sanacijama na području Požeško-slavonske županije Hrvatske vode spremne su za obranu od poplava prema Državnom planu obrane od poplava.", stoji u odgovoru na naš upit.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?