Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

OCD Delfin – briga za mlade i marginalizirane skupine društva

OCD Delfin – briga za mlade i marginalizirane skupine društva

Delfin radi na brojnim projektima, među kojima su Volonterski kamp na Omanovcu i Budućnost pripada djeci.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: OCD Delfin
Datum:
Broj pregleda: 1427

Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ iz Pakraca, vrijedno radi na brojnim projektima s ciljem pomoći marginaliziranim skupinama društva. Brojne aktivnosti provode i s mladima.

U organizaciji Delfina i Miramida centra – regionalne razmjene mirovnih iskustava iz Grožnjana, sredinom srpnja, održan je Volonterski kamp mladih na Omanovcu.

Projekt je izradio Delfin u suradnji s Centrom za mirovne studije, financira ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a dio troškova pokrit će se iz programa “Promicanje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi” kojeg financira EU.

- Drago mi je da ste fokus stavili na volonterski kamp za mlade. Riječ je o kampu za mlade ljude iz Hrvatske koji se žele baviti izgradnjom mira, naučiti nešto više o onome što se događalo od 90-ih do početka 2000. godine, a vezano je za ulogu mladih u zajednici. Javili su se mladi ljudi sa šireg područja Republike Hrvatske, iz Zagreba, Osijeka, Požege, Virovitice ali imali smo i mlade koji su došli iz Srbije. Prijepodne smo imali akcije u gradu, a poslijepodne je bilo namijenjeno za edukaciju i učenje o nacionalnim manjinama i važnosti primjene zakona koji se veže za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Bilo je vrlo zanimljivo čuti koliko mladih znaju ili ne znaju o ulozi nacionalnih manjina. To smo vezali u kontekst izgradnje mira kroz suočavanje s prošlošću i jedan veliki pomak u tome je bila konferencija koja je održana u Pakracu i projekt koji je grad Pakrac implementirao sa Srpskim demokratskim forumom u Pakracu. – pojašnjava koordinatorica OCD-a Delfin, Mirjana Bilopavlović.

Od 11. do 20. srpnja održana je  mala škola ljudskih prava pod nazivom "Ljeto i ja", u odmaralištu HCK, Gradsko društvo CK Pakrac, na Viru, a kao dio aktivnosti projekta "Budućnost pripada djeci – pomozimo im da tu budućnost dočekaju spremni", koji je financijski podržalo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Radi se o partnerskom projektu u koji su uz OCD Delfin uključeni HCK Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i osnovne škole Braća Radića iz Pakraca i Lipik iz Lipika.

- Delfin je aplicirao sredstva prema Ministarstvu socijalne politike i mladih i kroz taj projekt smo tijekom školske godine radili s učenicima petih i šestih razreda u osnovnim školama u Pakracu i Lipiku na temu ljudskih prava i nasilja, gdje smo obradili i temu elektroničkog nasilja. Stručno osoblje, psihologinje, pedagoginje i ravnateljice, rukovodeći se socijalnim statusom učenika i njihovim uspjehom tijekom protekle školske godine, su svaka u svojoj školi izabrale po petero djece koja su otputovala na besplatno ljetovanje. Bilo je zanimljivo da su se našoj djeci na radionicama samoinicijativno pridružili i učenici iz OŠ Braće Radića Pakrac i područne škole Badljevina koja su također bila na ljetovanju. Radionice su se odvijale svakodnevno i uz mene ih je vodila Jelena Kolesarić, vanjska suradnica/evaluatorica projekta. Metodologija je bila prilagođena djeci od 4. do 8. razreda. Radili smo na podizanju razine znanja o ljudskim pravima – dječjim pravima, samopouzdanju, komunikacijskim vještinama: „JA porukama, asertivnost, emocijama , timskom radu, toleranciji i predrasudama te obvezama i odgovornosti djece. Moram naglasiti kako su djeca to sve jako dobro prihvatila i bila vrlo aktivna. Smatram da bi takav način rada trebali nastaviti i u budućnosti – rekla nam je Mirjana Bilopavlović.

Ovo su samo neki od projekta na kojima Delfin radi, a opširnije o svemu možete poslušati u našoj sutrašnjoj emisiji Ravnopravni i sretni u 16 sati.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?