Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

(FOTO) "Sad imamo mlade koji čuvaju igre i plesove naših djedova i baka"

Dječja smotra folklora u Jakšiću

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 2110

Rekordni broj od 13 dječjih sekcija KUD-ova  i limene glazbe nastupio je jučer na dječjoj smotri folklora "Pjesmom u jesen" u Jakšiću  koja je uvod u današnju veliku smotru folklora koja kreće povorkom kroz selo u 15 sati, a odvija se ispred osnovne škole u Jakšiću u organizaciji HKUD-a  "Slavonija" Jakšić.- Stvarno nastojimo s dječjom smotrom folklora održati tradiciju. Počeli smo s tri KUD-a, ove godine ih imamo 13, s time da se uključila i naša limena glazba iz Jakšića . Vrlo smo zadovoljni. Došli su nam gosti iz Zagreb, novogradiškog i brodskog kraja, Feričanaca - pohvalio nam se Dario Pažin, predsjednik Hrvatskog kulturno umjetničkog društva "Slavonija" iz Jakšića.

- Mogu reći da sam tužan jer nema više dječjih skupina iz Požeško-slavonske županije. KUD Požeška dolina radi i imaju neke obaveze. Brestovčani jako lijepo rade s djecom, ali nisu mogli. Ostali mi se nisu javili. Zanimljivo je da su nam došla tri autobusa djece iz drugih županija. Od domaćih KUD-ova osim nas tu Češke besede iz Bjeliševaca i Kaptola, Matica Slovačka "Kukučin-Kuntarić" Jakšić, KUD Poljadija iz Grabarja i KUD Orljava iz Pleternice - požalio se malo inače vrlo zadovoljan organizator.

Dječje smotre folklora i djeca u folkloru spasili su HKUD Slavonija od nedostatka mladih. Interes je sada velik, a slično je i u Matici slovačkoj "Kukučin-Kuntarić" s kojim vrlo blisko surađuju.

- Kad smo krenuli imali smo problem. Nismo imali mladih tamburaša i djece. Nismo mogli funkcionirati. Tada smo stupili u kontakt s Osnovnom školom Mladost Jakšić i krenuli smo s time. Vidjeli smo da to funkcionira i danas HKUD Slavonija ima mlade. I u odrasloj sekciji imamo srednjoškolce koji ovdje ostaju. Ova djeca će održavati ono što ste danas vidjeli, zaboravljene igre i plesove naših djedova i baka - dodao je na kraju Dario Pažin.

Budućnost za folklor u Jakšiću stvarno postoji. Mirta Svjetličić ima devet godina, a u HKUD-u Slavonija je više od pola svog života. 12-godišnji Luka Žiberna učlanio se u Maticu slovačku iz znatiželje i ostao jer mu se jako svidjelo- U folkloru sam pet godina, sviđa mi se pjesma i ples. Danas sam izvodila kalendare, skrivača i još neke igre. Imam tamo i puno prijatelja. Nekad se igramo ako budemo dobri i dobro otplešemo. U školi sam odlična učenica i to mi je jako zanimljiv način za provođenje slobodnog vremena. Preporučila bi i drugoj djeci da se uključe u folklor - kaže  Mirta.- Došao san prije godinu dana vidjeti i svidjelo mi se pa sam počeo svirati a kasnije i pjevati. Idem u glazbenu školu i s glazbom sam cijelo vrijeme. Tamo sviram serenade, etide, habanere, a tu narodne slovačke pjesme. Imam i nešto malo slovačkog podrijetla s mamine strane pa je osim toga to i čuvanje tradicije. Najzabavnije mi je sviranje i pjevanje, ali i druženje. Imam tamo  još dvojicu vršnjaka, a mladih nas ima otprilike 15. Družimo se i putujemo dosta. Ovog ljeta smo bili u Slovačkoj, bilo mi je super zanimljivo. Bila je dosta velika smotra. Sva društva su bila iz Slovačke i samo smo bi došli iz Hrvatske - ispričao je Luka.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?