Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Brza reakcija Centra za socijalnu skrb i Općine Brestovac: "Neka samo dođe i pomoći ćemo mu!"

Brza reakcija Centra za socijalnu skrb i Općine Brestovac: "Neka samo dođe i pomoći ćemo mu!"

Možda i Dragi zasja žarulja

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 2472

"Baš vam hvala, čuo sam jutros na vijestima. Odmah od ponedjeljka ću to krenuti raditi.", odgovara presretno Drago Tomljanović iz Orljavca, koji dvije godine živi bez struje, a 13 godina bez primanja, nakon što smo mu prenijeli pozive Centra za socijalnu skrb Požega i Općine Brestovac.

Vrlo brzo smo dobili odgovore nadležnih na naše upite vezane za priču malog "nevidljivog čovjeka" koji u 21. stoljeću živi u srednjovjekovnim uvjetima. Priča bi po svemu sudeći mogla dobiti sretan završetak, a Dragi će možda i zasjati žarulja kad konačno bude imao neka primanja.

- U svakom slučaju treba prvo doći u Centar da se prikupi dokumentacija koju može donijeti i da vidimo što možemo učiniti po službenoj dužnosti. Sigurno ima pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, ako je sve tako kako vi navodite. Ako postoje nepoznati detalji koji su zapreka, onda je to neka druga stvar. Zato treba utvrditi stanje očevidom na terenu i uvidom u dokumentaciju - odgovorila nam je Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

- To su nažalost situacije u kojima imamo možda onih koji ma je pomoć potrebna, a nisu nikada ni došli na vrata Centra za socijalnu skrb. Jako nam je važno da nam netko javi ako zna za takvu situaciju. Vaša dojava je nam je isto povod, ako se korisnici sami ne obrate, da po službenoj dužnosti izvršimo očevid i vidimo u kakvoj se situaciji čovjek nalazi. Čak i da ne može doći do centra svakako, će ga socijalna radnica posjetiti i vidjeti stanje - dodaje Vlašić

- Takvih situacija u kojima nam se jave zabrinuti građani i susjedi smo već imali. Neki ljudi su jednostavno izolirani i više se ne obraćaju Centru. Nam je to povod da istražimo o čemu se radi i pomognemo koliko možemo. Ako nema mogućnosti da dođe, doći će kod njega naša socijalna radnica. Ako nema pravo na zajamčenu minimalnu pomoć, na jednokratnu pomoć ima pravo sigurno. Ako nema uvjeta za osobnu iskaznicu, to ne mora biti zapreka , s jednokratnom naknadom koju možemo isplatiti može povaditi dokumente ako ih nema - kazala je još ravnateljica Vlašić.

- Smjestili smo ga tamo na zamolbu Udruge specijalne policije i napravili ugovor, ali ako ga je izgubio može doći u Općinu. Kopija ugovor je ovdje tako da nema problema. Zašto nam se nije javio? Čovjek zna gdje smo. Njega mora samo netko uputiti koja prava ima, ne može biti da čovjek nema nikakva primanja. Postoji Centar a socijalnu skrb. Samo treba imati dokumente, mislim da smo mu i radili ugovor o stanovanju prije nekoliko godina da bi mogao izvaditi osobnu iskaznicu - odgovorio je pak Zdravko Mandić, načelnik Općine Brestovac.

- Otići ću u Centar jer ionako nemam novca za vađenje nove osobne iskaznice koja istječe 25. kolovoza. Otići ću i u Općinu jer mi treba ugovor za stan radi potvrde o prebivalištu, puno vam hvala - rekao nam je na kraju Drago Tomljanović, koji uskoro više neće biti nepostojeći čovjek.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?