Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Drago 13 godina preživljava bez primanja, a dvije u mraku

Drago 13 godina preživljava bez primanja, a dvije u mraku

Hrvatsko čudo

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 2179

Drago Tomljanović iz Orljavca kraj Brestovca već dvije godine živi bez struje, a 13 godina bez prihoda. Nema plaće jer je nezaposlen. Nema mirovine iako ima radnog i ratnog staža jer je s 55 godina premlad. Nema ni socijalnu pomoć jer nema prijavljeno  prebivalište.  Kod liječnika nije bio također 11 godina, srećom zbog toga što je zdrav.



- Od kako sam ovdje u Orljavcu, već 11 godina nisam vidio liječnika. Priroda i šuma me održavaju zdravim - kaže Drago Tomljanović pa nastavlja - Došao sam slučajno, jedan čovjek je bio dobre volje i dao mi svoju kuću na korištenje 2004. godine. Kad ju je prodao preko Udruge specijalne policije sam tražio smještaj u Orljavcu i Općina Brestovac mi je 2006. godine dala stan u staroj školi - objašnjava nam kako je završio u Orljavcu.



- U ratu sam bio otprilike 1480 dana. 1993. godine sam prešao specijalnu policiju. Bio sam tamo tri i pol godine, a još godinu dana u pričuvi. Prije toga sam imao 16 godina radnog staža u požeškoj ljevaonici i kod jednog privatnika u Slavonskom Brodu. Poslije pričuve sam radio u jednoj tvrtki iz Orahovice, ali u Požegi. Otišao sam na bolovanje i dobio otkaz negdje 2002. godine.

Od tada preživljavam isključivo od pomoćnih poslova. Kad sam došao u Orljavac još je sve nekako funkcioniralo. Ljudi su imali novca, sad više nemaju. Nisam mogao platiti struju možda pet-šest mjeseci. Nakupilo se oko 800 kuna duga i iskopčali su mi je prije dvije godine - ispričao nam je svoj put do mraka bez struje i primanja.

- Preko dana uvijek imam nekog posla. Kad sam kod kuće, upalim radio i slušam ga na baterije. Po noći mi ne treba svjetlo, znam gdje što stoji. Hladnjak nemam, kuham za dva dana, bude dovoljno hladno. Televiziju nekad pogledam kod susjeda preko puta. Dvije godine živim bez struje. Tako sam navikao, moram. Što sad mogu? Da mogu doći do novaca, normalno da bih je imao. Ljepše bi bilo, tko bi to želio sam sebi napraviti. Volio bih je imati. A što sada? Što bude, bude - opisuje Drago život bez električne energije.



55-godišnji nezaposleni branitelj veći je veteran u preživljavanju s nula kuna, nego onom ratnom. Nema ni plaće, ni mirovine, ni socijalne pomoći 13 godina.

- Ama baš ništa. Što zaradim, od toga živim. Preko ljeta moraš naći brašno i šećera. Priredim zimnice i luka. Sve uzgojim u vrtu. Potrudim se u proljeće tako da imam i za zimu. U ratu nisam ostvario nikakva prava. Ne mogu ići na liječenje i  na PTSP kad nisam bolestan. Bilo bi sramota -  kaže Tomljanović.



- Nisam mogao tražiti socijalnu pomoć radi Ugovora o korištenju stana. Nisam ga dobio ili sam ga izgubio, a trebao bih ga da prijavim prebivalište. Na osobnoj mi piše Viškovci jer sam od tamo rodom, mislim da mi idući tjedan ističe osobna iskaznica i to ću sad morati nekako riješiti u ponedjeljak ili utorak. Treba mi samo potvrda o prebivalištu da mogu pokrenuti neke stvari. Možda se nešto pomakne - zaključuje Drago koji povrh svega nije pesimist. Zadovoljan je s ono malo što ima i rado hrani seoske mačke.



Odgovor Centra za socijalnu skrb Požega i Općine Brestovac ćemo objaviti u sutrašnjem nastavku priče...

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?