Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

„Trebamo obnoviti spomenike, jer će se pojaviti gadovi koji će reći da se ništa nije dogodilo“

U Branešcima otvoren novoobnovljeni spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1675

U seli Branešci na pakračkom području na današnji dan 1942. godine, smrtno je stradalo 87 seljana.

Žrtvama je podignut spomenik, kojeg je 1991. godine zadesila sudbina brojnih spomenika iz Drugog svjetskog rata. Danas je u tom gotovo napuštenom naselju otkriven obnovljeni spomenik, koji čine tri kraka, u spomen na one koji su poginuli u partizanima, te na civile i Kozarčane koji su poginuli od ustaša.

„U zajedničkoj grobnici sahranjeno je između 120 i 140 žena, djece, staraca i nemoćnih koji su na današnji dan 1942. godine stradali od ustaša iz Lipika i Pakraca. Sve što su našli živo tog je dana pobijeno“, rekao je Đorđe Gunjević, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Pakrac-Lipik.

Selo Branešci 1931. godine imalo je 647 stanovnika. Nakon Drugog svjetskog rata u selu je bilo 484 ljudi, a danas u Branešcima živi manje od 50 stanovnika.

Na tragediju koja je pogodila cijeli zapadni dio Požeštine u kolovozu 1942. podsjetio je zamjenik župana Miroslav Grozdanić. Vrhunac je bio u Sloboštini 16. kolovoza, kad je ubijeno gotovo 1400 stradalnika, mahom izbjeglica s Kozare.

Gostima i uzvanicima obratili su se i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, pomoćnica ministra branitelja Vesna Nađ, potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Darko Karanović te Zdravko Ronko, izaslanik predsjednika Sabora RH.

„Režim koji svoju snagu pokazuje ubijanjem civila kukavički je režim. Hrvatsku gradimo kao demokratsku državu,  a svaka politika koja se temelji na osvajačkim ciljevima osuđena je na propast“, rekao je Ronko.

00:40 Zdravko Ronko

Počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i bivši predsjednik Jugoslavije i Hrvatske Stjepan Mesić zahvalio se svima koji su obnovili spomenik žrtvama bezumlja.

„Rušenje spomenika odraz je pogrešne politike. Ako spalite selo i srušite spomenik, sutra se neće znati tko je tu živio, a to se događalo na svim stranama u proteklom ratu“, rekao je Mesić i podsjetio na spomenik Vojina Bakića u Kamenskoj.

00:32 Stjepan Mesić

Svečanosti su prisustvovali i vladika pakračko-slavonski Jovan te delegacije udruga antifašista Požege, Novske, Lipovljana i Daruvara.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?