Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Obilježena godišnjica rođenja Matka Peića

Obilježena godišnjica rođenja Matka Peića

Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu.

Autor: RVA/Grad Požega
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 151

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine je obilježila dan rođenja Matka Peića - hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime.

Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu.

Predsjednica Udruge Rajka Radoš podsjetila je na doprinos koji njeni članovi daju u kulturnim aktivnostima grada, organizirajući brojne izložbe i pjesničke večeri, izdavanje zbirki radova, sudjelovanje na likovnim kolonijama i dr, dok je u ime Grada Požege zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha izrazio potporu radu udruge i njegovanju djela i lika Matka Peića. Zatim je na bogato djelovanje Matka Peića podsjetila Mira Šulc, a o zanimljivostima iz njegova života govorio je Ivan Abibović, potpredsjednik Udruge.

Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično, neponovljivim rukopisom "portretirao" sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Umro je u Zagrebu 1999. godine, a u rodnoj Požegi, uz bistu i trg koji nose njegovo ime, postavljena mu je spomen ploča u Ulici Antuna Kanižlića na broju 14.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?