Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

5. AgroTour Požega: Dajmo prednost domaćim proizvodima s hrvatskih polja i farmi

Prijepodne je započeo 5. AgroTour Požega u organizaciji Poljoprivredne televizije. Unatoč pandemiji i svim poteškoćama, i ove godine okupilo se tridesetak izlagača proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivredne mehanizacije i raznih rukotvorina uz prigodni kulturno-umjetnički program

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 720

Prijepodne je započeo 5. AgroTour Požega u organizaciji Poljoprivredne televizije. Unatoč pandemiji i svim poteškoćama, i ove godine okupilo se tridesetak izlagača proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivredne mehanizacije i raznih rukotvorina uz prigodni kulturno-umjetnički program.

Voditeljica marketinga tvrtke Alles d.o.o., generalnog pokrovitelja sajma, Lana Ivaniš Kiš, obratila se ispred tvrtki Alles, Zlatni lug te organizatora Poljoprivredne televizije, a u ime Thomasa Heinz Pandžića.

- U ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo najvažnije je sačuvati naše zdravlje, a onda odmah potom radna mjesta i gospodarstvo. Upravo je poljoprivreda sektor koji nam to omogućuje. Naši poljoprivrednici svojim radom proizvode zdravu domaću hranu, koja je dobra za nas i naše obitelji, hranu kojoj možemo vjerovati. Ujedno svojim radom stvaraju nova radna mjesta i u konačnici potiču gospodarski rast i razvitak. Upravo zato smo i ove godine odlučili organizirati sajam kako bi primarno sugrađanima dali mogućnost da kupe zdravu domaću hranu, ali i da izlagačima pružimo priliku predstaviti svoje proizvode i zaraditi od svoga rada. – izjavila je Ivaniš Kiš.

Predsjednik Županijske komore Požega Hrvatske gospodarske komore Luka Balenović čestitao je domaćinima što su ova teška vremena uspjeli organizirati ovaj sajam.

- Ovo vrijeme pokazuje da mi nismo samodostatni i da nemamo dovoljnih količina prehrambenih proizvoda i da smo osuđeni uvoziti dosta hrane i poljoprivrednih proizvoda. Vlada Republike Hrvatske je u svojim smjernicama naznačila da će mjerama, sredstvima i europskim fondovima još kvalitetnije poticati naše poljoprivrednike i prehrambenu industriju, kako ne bi zavisili o uvozu nekvalitetne hrane i proizvoda. – rekao je Balenović.

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević sretan je što uz sve nedaće postoje oni koji su hrabriji.

- To su naši poljoprivredni proizvođači, organizatori i dobri ljudi, jer u Slavoniji nismo odustajali ni u teža vremena. Drago mi je vidjeti OPG-ove, slavonski duh i pjesmu - pobijedit ćemo mi i koronu. Pozivam posjetitelje da obiđu štandove poljoprivrednika i kupuju slavonsko i hrvatsko. Mi moramo pomoći poljoprivredniku jer čuvajući njih, čuvamo i sebe. Siguran sam da će svaka stopa ove predivne zemlje biti obrađena, da će Šokice i Šokci prenijeti tradiciju na svoju djeci i unučad. – kazao je župan Tomašević.

Sajam je otvorio pomoćnik ministrice poljoprivrede doc.dr.sc. Krunoslav Karalić.

- U uvjetima ove pandemije hrana je, uz lijekove, najvažniji proizvod jer mora biti dostupna svakom čovjeku svaki dan. Ministarstvo poljoprivrede svakodnevno prati situaciju na tržištu, te interventnim mjerama i potporama doprinosi očuvanju likvidnosti i radnih mjesta. Spomenut ću 53 milijuna kuna programa potpore primarnim proizvođačima, 57 milijuna kuna potpora vinarima, koji su vrlo značajni proizvođači ovdje u Slavoniji, zatim 11,5 milijuna kuna potpore u stočarstvu i čitav niz drugih mjera. Naša dugoročna politika je povećanje proizvodnje, dostizanje samodostatnosti i upravo u tom smislu je značaj ovoga sajma, jer se promoviraju hrvatski proizvodi. Sve mjere koje mi provodimo neće imati učinka ako svi mi ne damo u našoj kupnji prednost domaćim proizvodima s hrvatskih polja i farmi. Ovaj sajam će svakako doprinijeti u ostvarivanju naših ciljeva i čestitam organizatorima – izjavio je pomoćnik ministrice poljoprivrede Karalić.

Organizatori će danas nagraditi tri najbolje uređena štanda, koje će nagraditi generalni pokrovitelj sajma Alles elektrocentar.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?