Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Zaraženo je dvoje liječnika i dvije medicinske sestre Opće županijske bolnice Požega

Zaraženo je dvoje liječnika i dvije medicinske sestre Opće županijske bolnice Požega

Za čak 25 osoba u Požeško-slavonskoj županiji večeras je potvrđeno da su zaražene koronavirusom, čime je ukupan broj oboljelih u našoj županiji porastao na čak 45 u svega nekoliko dana

Autor: RVA/Jutarnji
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 4453

Za čak 25 osoba u Požeško-slavonskoj županiji večeras je potvrđeno da su zaražene koronavirusom, čime je ukupan broj oboljelih u našoj županiji porastao na 45 u svega nekoliko dana. No, ono što je razlog za dodatni alarm je činjenica da su među novozaraženima i dva liječnika te dvije medicinske sestre Opće županijske bolnice Požega. Riječ je o zaposlenima na Plućnom odjelu te na Neurologiji, a ovu informaciju potvrdio je Jutarnjem listu i prof. dr. Željko Glavić, ravnatelj požeške bolnice.

- Da. Na žalost, točno je da je četvero naših djelatnika pozitivno na koronavirus, a potvrdu za to dobili smo večeras oko 20 sati. Odmah smo pristupili dezinfekciji svih prostora, ali i detektiranju njihovih kontakata kako bismo spriječili ili barem ublažili daljnje širenje virusa i u krugu bolnice odnosno naših zaposlenika i pacijenata, ali i izvan njega - kazao je prof. Glavić.

Liječnici i sestre kojima je potvrđena zaraza testiranju su se podvrgnuli nakon što se u srijedu pokazalo da je pozitivna jedna gospođa koja je prošloga tjedna, 25.6., bila na naručenim pregledima na dva navedena Odjela.

- Na žalost, shema širenja zaraze u bolničkim sustavima uglavnom je ista. Najčešće se dogodi da pacijenti koji dođu na naručene preglede ili zataje neke svoje sumnjive kontakte ili smatraju da taj kontakt nije važan, pa ih u bolnicu prime, jer osoblje ne može ne vjerovati pacijentu ako mu kaže da nije bilo sumnjivih kontakata. Tako se i kod nas dogodio ovaj slučaj - objasnio je prof. Glavić, koji ipak umiruje javnost, a posebno građane Požeške županije te obitelji onih koji su hospitalizirani u bolnici od ranije.

- Naravno da ovo nije ugodna situacija. Konačno, dosta će naših zaposlenika morati u samoizolaciju dok ne ispitamo sve kontakte. Koliko je to ljudi u ovom trenutku vam ne mogu reći, ali imamo sasvim dovoljno osoblja koje će moći podnijeti i pojačani teret rada zbog odlaska dijela kolega u samoizolaciju. Naravno da ćemo sada dodatno testirati i pacijente koji su od ranije hospitalizirani i poduzet ćemo sve mjere da ne dođe do eskalacije problem poručio je prof. Glavić.

Inače, u požeškoj su bolnici od ranije hospitalizirana i dva pacijenta koji su prije dolaska na bolničko liječenje testirani i nalaz im je bio negativan, a onda im je testiranje ponovljeno nakon što su spoznali da su ranije bili u kontaktu sa nekima od novozaraženih. Novi test je pokazao da su pozitivni, pa je oboje pacijenata odmah izolirano od drugih hospitaliziranih. U svakom slučaju sljedeći dani će u Požegi biti jako izazovni za epidemiologe i medicinske djelatnike.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?