Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Obilježena 75. godišnjica stradanja hrvatskog naroda na Bleiburškom polju

S obzirom na to da se zbog pandemije ove godine nije moglo organizirati obilježavanje 75. godišnjice stradanja hrvatskog naroda na Bleiburškom polju u Austriji, Zajednica utemeljitelja HDZ-a Požeško-slavonske županije i Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Požeško-slavonske županije odlučili su na primjeren i dostojanstven način odati počast nevinim žrtvama u Požegi

Autor: RVA
Fotografija: RVA/Požeški vodič
Datum:
Broj pregleda: 214

S obzirom na to da se zbog pandemije ove godine nije moglo organizirati obilježavanje 75. godišnjice stradanja hrvatskog naroda na Bleiburškom polju u Austriji, Zajednica utemeljitelja HDZ-a Požeško-slavonske županije i Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Požeško-slavonske županije odlučili su na primjeren i dostojanstven način odati počast nevinim žrtvama u Požegi.

Skup je održan kod Domobranskog križa u istoimenoj ulici, gdje su se okupili predstavnici Udruge „Hrvatski domobran”, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske stranke prava, Požeško-slavonske županije i Grada Požege te drugi građani. Podno križa, su  položeni vijenci i zapaljeni svijeće.

Sve prisutne pozdravio predsjednik Udruge „Hrvatski domobran” Zlatko Čunović.

- Najviše se govori o Bleiburgu, ali takvih stratišta ima na stotine, pa čak i ovdje gdje se nalazimo imamo stratište za oko 400 domobrana i civila koji su tu pobijeni. U Požeštini imamo 26 obilježenih ovakvih stratišta koja nastojimo održavati zahvaljujući Gradu, Županiji i Udruzi „Hrvatski domobran“. – rekao je Čunović.

U ime Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak” Požeško-slavonske županije govorio je njezin predsjednik Miroslav Ivančić.


– Ovdje smo da odamo počast nevinim hrvatskim žrtvama. Ne možemo danas biti u Bleiburgu, ali se možemo sjetiti tih naših hrvatskih žrtava za koje sve još ne znamo gdje su. Ako mi njih zaboravimo, zaboravit će i nas koji smo 90-ih godina stvarali ovu državu. – istakao je Ivančić.

Dodao je kako, nažalost, svako stradanje hrvatskog naroda izaziva prijepor i među hrvatskim narodom, te je izrazio nadu da će mladi povjesničari rođeni nakon 91. godine istražiti povijesne činjenice i dokaze i o Jasenovcu, i o Bleiburgu, i o Vukovaru… na temelju čega će se onda učiti u našim školama i neće se događati da povijest, koju slušaju učenici ovisi o svjetonazoru učitelja.

Nakon polaganja vijenaca molitvu je predvodio msgr. Josip Devčić.

Izvor: VM/Požeški vodič

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?