Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Projekt ˝Zaželi i ostvari˝ - Dvije godine zajedništva i solidarnosti!

Nakon dvije godine terenskog rada, brige i skrbi o osobama starije dobi program pomoći u kući kroz projekt „Zaželi i ostvari“ došao je svome kraju

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 701

Nakon dvije godine terenskog rada, brige i skrbi o osobama starije dobi program pomoći u kući kroz projekt „Zaželi i ostvari“ došao je svome kraju. Ovaj, preko 3 milijuna kuna, „težak“ projekt je uz dnevnu skrb o starijim osobama za rezultat imao mnoga osposobljavanja za zaposlenice.

- Ovaj projekt od velikog značaja za žene iznad 50 godina starosti koje teško dolaze do posla. Treba imati puno živaca, razumijevanja i morate ostaviti sve probleme iza sebe te doći neopterećeni kod korisnika. Osposobljavanje  koje sam prošla u sklopu projekta  nije bilo teško, a naučila sam neke specifičnosti u odnosu i pristupu prema starijim osobama – rekla je Marica Novinc, gerontodomaćica u projektu Zaželi i ostvari

S njom se slaže i Marina Vučinić te dodaje kako je psihosocijalna podrška koju pružaju krajnjim korisnicima još važnija, jer su oni željni društva i imaju potrebu požaliti se o svojim dnevnim problemima da im bude lakše nositi se s njima. - Jako sam sretna jer nam je kroz edukacije omogućeno i polaganje vozačkog ispita. Voljela bih da se ovaj oblik zapošljavanja nastavi i u narednom periodu kako bi nastavila raditi ovaj posao – zaključuje Marina.

Iako je program završio novi upiti i prijave svakodnevno pristižu, zainteresiranost i potreba ljudi za ovakvom vrstom pomoći je velika i dobro prihvaćena.

Lilja Šimunović koja je brinula za ukupno sedam korisnika ističe kako su radili sve ono što je u određenom trenutku bilo potrebno kako bi njihovi korisnici imali osigurano sve do ponovnog dolaska gerontodomaćice. - Donesem im drva, skuham, počistim. Odem im po lijekove i uputnice, u trgovinu po kruh i mlijeko. Postali smo kao mala obitelj – kaže Ljilja.

Zajednički zaključak svih je nada u nastavak projekta, ali i vremenskog okvira trajanja projekta jer potreba za ovakvom vrstom pomoći je trajna. – Nadamo se kako će ovaj projekt prijeći u fazu programa i da neće biti vremenski ograničen kako ne bi bilo prekida u skrbi – zaključuju naše sugovornice.

Projekt ˝Zaželi i ostvari˝ financira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 3.067.873,91 kn. Razdoblje trajanja projekta je 30 mjeseci. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega  i Centar za socijalnu skrb Požega

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.            

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?