Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Zalihe lijekova su dobre, roba dolazi svaki dan, ali budite solidarni

Zalihe lijekova su dobre, roba dolazi svaki dan, ali budite solidarni

Ljekarne su, uz trgovine s prehrambenim proizvodima, među ključnim mjestima u aktualnoj kriznoj situaciji. Kakve je situacija u Požegi, doznali smo od magistre farmacije Lade Škoko Vukušić iz Ljekarne Škoko.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 768

Ljekarne su, uz trgovine s prehrambenim proizvodima, među ključnim mjestima u aktualnoj kriznoj situaciji. Kakve je situacija u Požegi, doznali smo od magistre farmacije Lade Škoko Vukušić iz Ljekarne Škoko.

Kakva je situacija s trenutno najpotrebnijim lijekovima i sredstvima?

Zalihe su dobre. Trudimo se iz dana u dan osigurati našim pacijentima i klijentima dostupnost lijekova za terapiju i analgetike. Uvedene su mjere od dva analgetika po osobi i apeliramo da se toga pridržavate jer na taj način omogućujete dostupnost i svojim sugrađanima. Roba nam zasad dolazi svaki dan i lijekovi su dostupni.

Tko sve smije doći u ljekarnu, a tko ne bi trebao?

Osobe koje su u samoizolaciji (op. a. ima ih stotinjak na području Požeško-slavonske županije) ne smiju nikamo, pa ni u ljekarne. Ministarstvo nam je omogućilo u našem sustavu pri podizanju lijekova da takve osobe prijavimo. Kazne su velike, pa apeliramo da zbog solidarnost i financijskih razloga takve osobe ostanu kod kuće. U oprezu bi trebale biti i osobe koje su bile u kontaktu s osobama iz samoizolacije i ne dolaziti.

Vi ste u ljekarni poduzeli sigurnosne mjere?

Korak po korak nastojimo osigurati sigurnost djelatnika i pacijenata. Držimo se službenih uputa ministarstva zdravstva. Krenuli smo od pleksiglas pregrada na recepturi, pacijenti ulaze jedan po jedan, razmak je označen. Nema gužvi i reakcije su pozitivne. Uvest ćemo i dežurni prozorčić na koji će osobe koje imaju simptome prehlade, gripe ili koronavirusa moći izvana podići osnovne stvari – antiseptike, analgetike, antipiretike, maske, toplomjere - bez ulaska u ljekarnu, imajući pri tome na umu sigurnost ostalih pacijenata i naših djelatnika. Kontakt putem prozorčića moguć je unutar radnog vremena od 7 do 20 sati od ponedjeljka do subote. Važno je da prije svega mi ostanemo zdravi, jer ako se mi razbolimo, ljekarna će se morati zatvoriti i lijekovi neće biti dostupni.

Što građani mogu poduzeti da smanje mogućnost zaraze?

Prije svega treba izbjegavati fizički kontakt s ljudima i držati preporučenu distancu. Higijena je vrlo bitna – dezinficirati ruke, prije svega sapunom i toplom vodom, a ako niste u mogućnosti dezinficijensom. Maske, antiseptike, analgetike, antipiretike imamo u stalnoj prodaji, a nove zalihe dolaze kontinuirano. Ne treba dizati paniku, treba biti razuman i solidaran i te će zalihe potrajati duže i biti dostupne svima.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?