Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Nakon 28 godina održana prisega ročnika zajedno s narodom

Prisegu je položilo 327 ročnika, među kojima 57 žena, a ova je prisega prva nakon 28 godina koja je održana na požeškom glavnom trgu, čime je još jednom potvrđena izvrsna suradnja između Hrvatske vojske i naroda

Autor: RVA/MORH
Fotografija: RVA/MORH
Datum:
Broj pregleda: 1334

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je u subotu, 7. ožujka 2020. na Trgu Sv. Trojstva u Požegi, nakon 28 godina. Prisegu je položilo 327 ročnika, među kojima 57 žena, a ova je prisega prva nakon 28 godina koja je održana na požeškom glavnom trgu, čime je još jednom potvrđena izvrsna suradnja između Hrvatske vojske i naroda.

Uz brojne građane, obitelj i prijatelje ročnika, svečanosti prisege prvog ovogodišnjeg naraštaja ročnika nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, saborski zastupnik Zdravko Ronko, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, požeški biskup Antun Škvorčević, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Čestitajući ročnicima na njihovom odabiru vojnog poziva, predsjednik i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović je rekao kako danas, u vremenu komfora i lagodnosti, vojni poziv odabiru probrani i rijetki ljudi. “U današnjem svijetu brojnih izazova Hrvatska se brani i izvan njenih granica, no najviše vam je mjesto ovdje. Za to ću se, u skladu s Ustavom, kao predsjednik zalagati”, istaknuo je predsjednik.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući ročnicima i njihovim obiteljima, izrazio je zadovoljstvo što je ovo prva svečana prisega nakon Domovinskog rata koja se održava izvan vojarne. Prisjetio se siječnja ratne 1992. godine kada je na istom požeškom trgu održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade pod vodstvom požeškog generala Miljenka Crnjca.

“Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom. Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz naroda, iznikla je i stvorena u teškim vremenima Domovinskog rata i njeno mjesto će uvijek biti uz narod. Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda”, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević te je, obraćajući se postrojenim ročnicima poručio: “Budite ponosni na vašu odluku da svojoj domovini služite kao pripadnici Hrvatske vojske. Zbog vas, hrvatskih vojnika, naša vojska oduvijek je bila, i zauvijek će ostati jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, a hrvatskom narodu uvijek će biti na raspolaganju”.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj je naglasio kako naizgled formalan čin prisege ima velik značaj “Prisegom ste se obvezali na vjernost Domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obaveza u obrani Domovine. Današnjim ste činom odlučili biti vojnicima, što nije jednostavan odabir posla, već prije svega odabir životnog poziva i načina života. To je odabir teških i zahtjevnih zadaća, ali i odabir časne i odgovorne dužnosti – odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu”.

Povodom svečanosti prisege, na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Obuka 27. naraštaja ročnika započela je 14. veljače 2020. a trajat će do 9. travnja 2020. Tijekom tih osam tjedana ročnici su prvu fazu obuke u trajanju od dva tjedna proveli u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, petotjedna druga faza održava se u vojarni te na Logističkom vježbalištu Glavica i strelištu Novo Selo dok će posljednji tjedan i treću fazu obuke ročnici provesti u vojarni u Požegi. Tijekom tog vremena ročnici će usvajati temeljna znanja i obučavati se u rukovanju osobnim oružjem, kretanju, komuniciranju, zaštiti, načinima reagiranja u raznim situacijama i sl.

Od 2008. godine kada je započeto provođenje dragovoljnog vojnog osposobljavanja pa zaključno s prethodnim, 26. naraštajem, obuku je završilo ukupno 8608 ročnika među kojima je bilo i 1092 ročnica. Prema do sada utvrđenoj dinamici, 2020. nastavlja se trend upućivanja ročnika u tri uputna roka godišnje prema standardnom programu osposobljavanja u trajanju od 40 radnih dana. Također, upućuju se i četiri naraštaja ročnika – prvenstveno vrhunskih sportaša, vojnih specijalista te kandidata za časnike zdravstvene službe – koji prolaze skraćeni program u trajanju od 15 radnih dana. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) dužnosti strijelca roda pješaštva čime ispunjavaju jedan od uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno sudjelovanje u razvrstanoj pričuvi.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?