Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

U Budimpešti otvorena izložba „Miroslav Kraljević – hrvatski modernist“

U reprezentativnoj palači Várkert Bazár u Budimpešti 3. ožujka svečano je otvorena izložba Miroslav Kraljević-hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća – Uzelac, Gecan, Trepše

Autor: RVA/Grad Požega
Fotografija: RVA/Grad Požega
Datum:
Broj pregleda: 212

U reprezentativnoj palači Várkert Bazár u Budimpešti 3. ožujka svečano je otvorena izložba Miroslav Kraljević-hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća – Uzelac, Gecan, Trepše. Riječ je prvom serioznom predstavljanju hrvatske moderne umjetnosti u Mađarskoj, uz odabir najznačajnijih djela Miroslava Kraljevića i izravnih sljedbenika njegovog slikarskog i nasljeđa – najvećim dijelom iz fundusa Moderne galerije. Izložba je dio kulturno - umjetničkog programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Izložba koju je pripremila zagrebačka Moderna galerija uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, Grada Zagreba, Grada Požege i turističkih zajednice gradova Zagreba i Požege, ocrtava ulogu Pariza na formiranje spomenutih umjetnika.

- Ona pokazuje genetski kod koji su preuzeli iz pariške internacionalne škole, a europskoj javnosti približava najvrjedniji segment naše moderne likovne baštine kojim Hrvatska kao članica Europske unije, ne participira samo u europskoj umjetnosti 20. stoljeća, nego je i odlikuje neporecivo vrhunskim likovnim dometima i autentičnim umjetničkim vrijednostima. – kažu iz zagrebačke Moderne galerije.

Svečanosti otvorenja izložbe prisustvovali su veleposlanik RH u Budimpešti dr.sc. Mladen Andrlić, domaćin ovoga susreta, požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, direktorica Ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak, predstavnici Veleučilišta u Požegi te brojni drugi uvaženi gosti.

- Miroslav Kraljević, umjetnik koji je svojom inovativnošću presudno utjecao na likovnu umjetnost u Hrvatskoj na početku prošlog stoljeća, predstavlja poveznicu između suvremenih pariških strujanja i rađanja hrvatske moderne. Požega je u njegovom kratkom, ali bogatom stvaralačkom životu imala izuzetno važno mjesto te se u nju uvijek rado vraćao i u njoj stvorio neke od najzrelijih slika stvaralačkog opusa i jedan od svojih najboljih autoportreta. Zahvaljujem ravnateljici Moderne galerije Biserki Rauter Plančić i povjesničaru umjetnosti i likovnom kritičaru dr.sc. Zvonku Makoviću što su stvorili ovu izložbu u prigodi stote obljetnice Kraljevićeve smrt te ju u listopadu 2013. godine premijerno predstavili upravo u Požegi, kao hommageu njegovoj zavičajnoj sredini. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Na izložbi su predstavljena 62 eksponata, od čega 55 Kraljevićevih djela, po dva Gecanova i Trepšeova te tri Uzelčeva. Bit će otvorena do 29. ožujka, a prati ju katalog s tekstovima autora izložbe na engleskom i mađarskom jeziku.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?