Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Putovanje kroz povijest Pleternice i pleterničkog kraja

Putovanje kroz povijest Pleternice i pleterničkog kraja

Povodom obilježavanja 750. obljetnice prvog spomena imena Pleternice, uz potporu Grada Pleternice i Turističke zajednice Grada Pleternice, te u suradnji s entuzijastom i svojevrsnim istraživačem povijesti pleterničkog kraja Damirom Svibenom, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica organizira predavanja o povijesti Pleternice i pleterničkog kraja

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 429

Povodom obilježavanja 750. obljetnice prvog spomena imena Pleternice, uz potporu Grada Pleternice i Turističke zajednice Grada Pleternice, te u suradnji s entuzijastom i svojevrsnim istraživačem povijesti pleterničkog kraja Damirom Svibenom, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica organizira predavanja o povijesti Pleternice i pleterničkog kraja.

Ciklus predavanja pod nazivom Putovanje kroz povijest Pleternice i pleterničkog kraja održavat će se tijekom cijele godine, a započet će predavanjem Pleterničke priče – skice iz pleterničke povijesti koje će održati jedan od inicijatora ove priče, dr. med. Damir Sviben.

Damir Sviben ističe kako se upustio u zahtijevan posao obrade i prezentacije povijesti Pleternice kao zaljubljenik u ovaj prekrasan kraj. Napominje da su  na našem području živjeli i drugi ljudi i narodi nedovoljno opisanih i istraženih sudbina i povijesti, a čija nas ostavština može uputiti u smjernice za budućnost, ali i povezanost, i s istokom i sa zapadom, koje nismo svjesni.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić ističe kako se priprema cjelogodišnji program pod okriljem loga 750 (1270. - 2020.)  te da će se sve manifestacije isplesti kroz ovu značajnu obljetnicu, a dio toga su i predavanja o povijesti Pleternice u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica.

Želimo oživjeti najvažnije događaje iz naše povijesti, istražiti neistraženo te se po prvi puta dotaknuti ključnih trenutaka iz povijesti Pleternice. Program koji će se održavati u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica prvi je, ali i vrlo značajan korak, pri sistematizaciji, ažuriranju, obradi i prezentaciji povijesne građe sakupljene od entuzijasta koji čuvaju neistraženo pleterničko blago. Grad Pleternica, njegovi stanovnici i zaljubljenici u pleterničke priče, zaslužuju da se prebogata povijest sistematizira, zapiše i tako sačuva za buduće generacije. Pozivam stoga sve zaljubljenike u naš Grad da dolaskom na predavanja koja slijede daju svoj doprinos u kreiranju baštinske građe za buduće generacije. – pozvala je građane i gradonačelnica Antonija Jozić.

Prvo predavanje održat će se u petak, 31. siječnja 2020. godine s početkom u 18 sati u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Pozivamo Vas da nam se pridružite! 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?