Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Izložba „Barun Trenk, novo lice legende“ ispravlja nepravde i prikazuje Trenka u drugom svjetlu

Radi se o izložbi koja je nastala u suradnji Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice u Brnu, a prikazuje rezultate antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranim ostacima baruna Trenka

Autor: RVA
Fotografija: RVA/GMP
Datum:
Broj pregleda: 332

Gradski muzej Požega će ugostiti zanimljivu izložbu iz Republike Češke, „Barun Trenk, novo lice legende“. Radi se o izložbi koja je nastala u suradnji Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice u Brnu, a prikazuje rezultate antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranim ostacima baruna Trenka.  Kako je došlo do gostovanja izložbe u Požegi, pojasnila je Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

00:41 Mirela Pavličić Hein

O barunu Trenku kao iznimnoj povijesnoj ličnosti nešto više rekla je Ivana Domanović, kustosica Povijesnog odjela Gradskog muzeja Požega.

00:48 Ivana Domanović

Trenka se najviše pamti po njegovim pandurima odnosno "Trenkovoj pandurskoj regimenti". U Požegi je 1881. godine osnovana gradska glazba „Trenkovi panduri“, koja je i danas aktivna, a 1997. godine i povijesna postrojba istog imena. Domanović smatra da se baruna Franju Trenka često oslikava kao surovog i nasilnog čovjeka, te da su ovakve izložbe posebno vrijedne, ne samo zbog novih rezultata znanstvenih istraživanja, već i mogućnosti da se drukčije sagleda barun Trenk i educira javnost, kako bi se ispravile nanesene mu nepravde i kako bi se konačno stalo na kraj raznim izmišljenim pričama.

Ljiljana Marić, muzejska pedagoginja, predstavila je Trenka kao svjetski poznatog Slavonca, koji se školovao u isusovačkim gimnazijama u Sopronu, Požegi i Beču, govorio sedam jezika, volio englesku književnost i glazbu, svirao violinu, dobro pjevao i plesao, bio častan, hrabar te je držao do ugleda i časti.

00:52 Ljiljana Marić

Marić dodaje da je ovo prva ovakva izložba u Hrvatskoj koja nudi detaljnu rekonstrukciju jedne povijesne osobe, odnosno njezin stvaran povijesni izgled. Sve ostale zanimljivosti možete saznati na izložbi, koja će biti otvorena u četvrtak u 18 sati i moći će se pogledati sve do 29. veljače.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?