Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Krenula akcija „Mir i dobro“, kazne za prekršitelje rigorozne

Krenula akcija „Mir i dobro“, kazne za prekršitelje rigorozne

Tradicionalna blagdanska akcija „Mir i dobro“, koja se u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi u Hrvatskoj od 1993. godine, započela je danas i trajat će do 8. siječnja

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 349

Tradicionalna blagdanska akcija „Mir i dobro“, koja se u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi u Hrvatskoj od 1993. godine, započela je danas i trajat će do 8. siječnja.

„U tom periodu građani će sukladno tradicionalnim, vjerskim i obiteljskim običajima u velikom broju obilaziti vjerska središta, dolaziti na svete mise, prisustvovati raznim organiziranim proslavama na otvorenim prostorima i ugostiteljskim objektima, te se međusobno posjećivati u svojim domovima. Sve to će uz očekivani dolazak velikog broja građana iz inozemstva bitno pojačati intenzitet prometa, a samim time i vjerojatnost češćeg događanja prometnih nesreća.  Vezano uz navedeno,  za očekivati je i veći broj kaznenih djela te učestalije činjenje prekršaja protiv javnog reda i mira, no moramo konstatirati da u posljednje dvije godine ne bilježimo povećanje broja kaznenih djela i prekršaja u tom periodu u odnosu na druge periode tijekom godine. Sa sigurnosnog aspekta posebno su nam interesantna javna okupljanja na kojima se očekuje veći broj posjetitelja među kojim posebno ističemo adventska okupljanja, polnoćke, dočeke Nove godine, razne koncerte, nogometne turnire i drugo“, rekla je na današnjoj konferenciji za medije glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković.

Dodala je da su za vrijeme provođenja Operativne akcije „Mir i dobro“ u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava u Hrvatskoj ozlijeđene 23 osobe, od kojih je sedam teško tjelesno ozlijeđeno. Ozlijeđeno je šestero djece, od kojih je pet teško. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je: 41 komad raznog oružja, 2121 komada streljiva raznog kalibra, šest kg eksploziva, sedam komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.) te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. 

„Na području Policijske uprave požeško-slavonske za vrijeme provođenja Operativne akcije “Mir i dobro“ od jedne osobe je  oduzeto  317 komada streljiva (zbog kaznenog djela iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona - kazneno djelo „Prijetnja“).  Slijedom navedenog provoditi će se pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava koja mogu izazvati neželjene posljedice, a u suradnji s predstavnicima lokalne vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova upozoravat će se na opasnosti od zlouporabe navedenih sredstava. Isto tako provoditi će se preventivne aktivnosti u cilju podizanja osjećaja sigurnosti građana, održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, te osiguranja veće protočnosti prometa“, izjavila je Janković.

Od 1. siječnja 2019. godine na razini Ministarstva unutarnjih poslova RH pored postojećih ustrojstvenih tijela osnovano je Ravnateljstvo civilne zaštite. U sklopu ovog Ravnateljstva na regionalnoj razini na našem području je Područni ured civilne zaštite Osijek kojemu pripada Služba civilne zaštite Požega, Služba civilne zaštite Slavonski Brod, Služba civilne zaštite Vukovar i Služba civilne zaštite Virovitica.

Sjedište Službe civilne zaštite Požega je u Požegi, Hrvatskih branitelja 82 na postojećoj lokaciji (bivši Područni ured za zaštitu i spašavanje Požega) u sklopu koje su ustrojena dva odjela i to Županijski centar 112 i Odjel inspekcije. Odjel inspekcije pored inspekcijskih poslova zaštite od požara, zaštitarske i detektivske djelatnosti obavlja i inspekcijske poslove civilne zaštite i vatrogastva. Dok se ne urede poslovne prostorije za Odjel inspekcije u sjedištu Službe, koriste se radni prostori u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj.

Drago Matijević, voditelj Odjela inspekcije Službe civilne zaštite Požega Područnog ureda Osijek Ravnateljstva civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova, pojasnio je da se prema učincima, a prije svega prema količini eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva koja će se moći nabaviti i upotrebljavati u idućem razdoblju dijele na F1, F2 i F3 kategoriju, osim petardi i redenika iz kategorije F3 jer njihova je nabavka i uporaba nedopuštena građanima.

„F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete - bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Dostupna su u prodavaonicama i kioscima, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.

Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja“, rekao je Matijević.

Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, osim petardi i redenika iz F3 kategorije dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako je  mlađa od 18 godina a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca ili upotrebljava u zatvorenim prostorima ili na prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi ili upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

U okviru projekta “Policija u zajednici” kontakt policajci ove Policijske uprave su i ove godine povodom operativne akcije “Mir i dobro” napravili edukativnu brošuru kojoj je cilj upoznavanje građana i djece o mogućim posljedicama nestručnog i neodgovornog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima. Brošure će se dijeliti građanima i djeci prilikom obilazaka odgojno - obrazovnih i drugih ustanova, prilikom provođenja raznih akcija u prometu te tijekom svih drugih redovnih aktivnosti policije.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?