Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

TREĆA SREĆA: Hoćemo li napokon vratiti Državni arhiv u Požegu

TREĆA SREĆA: Hoćemo li napokon vratiti Državni arhiv u Požegu

Kako stvari stoje odgovor iz Ministarstva kulture daje nadu i vjeru da je ova treća inicijativa doista pala na plodno tlo i da će Požega koja je uz svoju prošlost dala neprocjenjiv doprinos znanosti, kulturi, umjetnosti i jeziku hrvatskom napokon, nakon više od pola stoljeća vratiti Arhiv u svoje okrilje

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 342

Prije pedeset i tri godine „mudra“ požeška politika rekla je: Suglasni smo Požeški arhiv pripojiti Arhivu u Slavonskom Brodu i zadovoljiti se statusom Odjela Slavonskobrodskog arhiva.

I mi danas uživamo u tom statusu, iako su se mnogi kroz to vrijeme zalagali i borili za dobivanje prostora u Požegi čime bi se počela ostvarivati temeljna pretpostavka toliko željenog osamostaljivanja Državnog arhiva u Požegi.

Godine 2002. za gradonačelnika Požege dolazi Zdravko Ronko koji u samo 18 dana dodjeljuje 420 m² korisne površine za arhiv u Županijskoj 13, te 570 m²  zemljišta za koje se ubrzano rješava potrebna dokumentacija kako bi se izgradio i dodatni depo – katnica 750 m² korisne površine budući da je zbog dobre vibracije i relacije Požega – Ministarstvo kulture za tu manjenu psigurano 2,6 milijuna kuna.

Činjenica je kako se stiglo do lokacijske dozvole ali i do promjene vlasti na državnoj razini pa i novog miješanja karata – slijedom i do snažne sinergijske opstrukcije vanjskih i domaćih čimbenika kako bi stvar legla.

Druga inicijativa uslijedila je 2012. godine, ali tadašnja ministrica zaokupljena nekim drugim „interesima“ razvlačila je to i sporo i kilavo, a trebalo je uložiti puno napora i za najmanji pomak. No ovaj put uslijedila je promjena vlasti na lokalnoj razini koju to uopće nije zanimalo i stvar je ponovno legla.

Ove godine u rujnu mjesecu zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i treći put pokreće inicijativu za osamostaljenje i osnivanje javne ustanove Državni arhiv u Požegi koju usmjerava prema Ministarstvu kulture (glede osamostaljivanja), Ministarstvu državne imovine (radi dodjele još boljeg i kvalitetnijeg prostora) te Ministarstvu regionalnog razvoje i fondova EU (za relativno mala ulaganja u obnovu tog prostora putem „Projekta Slavonija“).

Sadašnje gradske mi županijske strukture iako upoznate s tom inicijativom ni „A“. U sklopu te inicijative najavljen je ovih dana i izlazak iz tiska knjige „Rudolf Heli – Požega kroz povijest“ pod motom „Vratimo državni arhiv Požegi“.

KLIKNI

Kako stvari stoje odgovor iz Ministarstva kulture daje nadu i vjeru da je ova treća inicijativa doista pala na plodno tlo i da će Požega koja je uz svoju prošlost dala neprocjenjiv doprinos znanosti, kulturi, umjetnosti i jeziku hrvatskom napokon, nakon više od pola stoljeća vratiti Arhiv u svoje okrilje.  

KLIKNI

 

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?