Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Članovi planinarskog društva „Gojzerica“ posjetili Srednji Velebit

Članovi planinarskog društva „Gojzerica“ posjetili Srednji Velebit

Nekoliko članova planinarskog društva ''Gojzerica'' i jedan član ''Bršljana'' iz Osijeka prošli su vikend posjetili Srednji Velebit. Razlog ovog izleta bio je osvajanje određenih točaka Hrvatske planinarske obilaznice, ali i čisto uživanje u ljepotama Velebita s pogledom na more.

Autor: RVA
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 397

Nekoliko članova planinarskog društva ''Gojzerica'' i jedan član ''Bršljana'' iz Osijeka prošli su vikend posjetili Srednji Velebit. Razlog ovog izleta bio je osvajanje određenih točaka Hrvatske planinarske obilaznice, ali i čisto uživanje u ljepotama Velebita s pogledom na more.

 

 

Prvog dana izleta, stigli su na polazišnu točku i mjesto smještaja Baške Oštarije. Smjestili su se u pansion ''Baške Oštarije'' uz koji je smještena mala, domaća mljekara sa vrlo kvalitetnim mliječnim proizvodima od mlijeka velebitskih krava. Mlijeko velebitskih krava posebno je zbog ljekovitih planinskih trava koje krave pasu na obroncima Velebita. Baške Oštarije (927 mnv) naselje je na velebitskom prijevoju između Gospića i Karlobaga. To je bila baza za izlete HPD Gojzerica Požega slijedeća tri dana.

 

 

Prvi dan obišli su kružnu turu: Baške Oštarije (Ripište) – vrh Metla (1288 mnv) – vrh Filipov kuk (1055 mnv) – vrh Ljubičko brdo (1320 mnv) – Baške Oštarije (Ripište) i sa zalaskom sunca vratili su se u bazu na večeru i odmor. 

 

 

Drugog dana izleta, rano ujutro uslijedilo je ustajanje i cjelodnevna tura. Početna točka bila je Dabarska kosa (943 mnv) - prijevoj iznad Ravnog Dabra i na tom mjestu Premužićeva staza koja presijeca cestu Sušanj – Štirovača. Staza je vodila kružnom turom: Dabarska kosa – vrh Visibaba (1160 mnv) – Bačić kosa – križanje pod Bačić kukom – vrh Bačić kuk (1304 mnv) – križanje pod Bačić kukom – Budakovo brdo (1317 mnv) – Prikinuto brdo – Dabarska kosa.

 

 

Umjesto spuštanja u Ravni Dabar izabrali su povratak preko Prikinutog brdo i Premužićeve staze. Nakon uspona na vrh Visibaba, otvorili su ruksake, doručkovali i kratko uživali u pogledu na vapnenački niz Dabarskih kukova. Ovaj vapnenački niz počinje na zapadu s Bačić kukom, a završava na istoku s Filipovim kukom. Mlađi dio ekipe s veseljem je ispenjao završni i zahtjevni dio uspona na Bačić kuk (svakako najimpresivniji u nizu velebitskih kukova). 

 

Cjelodnevna tura završila je u sumrak, a ekipa se vratila u bazu gdje ih je čekala odlična lička tjestenina s velebitskim začinskim biljem. Nakon napornog dana, večere i poznatog Velebitskog piva vrlo brzo su zaspali. Ujutro trećeg i posljednjeg dana, ekipa se ustala nešto kasnije kako bi se što bolje odmorili. Slijedila je kružna tura: Stupačinovo – Kamenica – Kuk od Pećice (1265 mnv) – vrh Kiza (1274 mnv) – Stupačinovo. Bio je to dan za razbibrigu – uzeli su "šlape" i popeli se na vrh Kize, jer "ti geni češki (pemski)"(veći dio ekipe nosio je prezime Jakoubek). Na samom kraju spustili su se u Karlobag, gdje su kao dabrovi skočili u vodu.

 

 

Hladno i osvježavajuće more od nekih 15-16 stupnjeva razbistrilo im je um i opustilo mišiće, dok ih je sunce ugodno ugrijalo. Zahvaljujemo Draženu na odlično organiziranom i vođenom izletu, te svim mladim ''Gojzericama'' koje su svojom pozitivnom energijom nadahnule ovaj izlet. Vraćamo se uskoro, poručili su ispred HPD Gojzerica Požega. 

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?