Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Požeški gimnazijalci izložbom pokazali kako čuvaju baštinu Požeštine

Požeški gimnazijalci izložbom pokazali kako čuvaju baštinu Požeštine

Izložba na temu Mladi čuvaju baštinu: požeški gimnazijalci i Grgurevo te Od babe Luce do sv. Lucije otvorena je danas u Gimnaziji Požega. Sudionici ovoga projekta izložbom su htjeli prikazati važnost Grgureva i način na koji građani Požege trebaju proslaviti ovaj običaj na autohtonim prekrasnim lokalitetima požeških vinograda i očuvati druženje uz pjesmu, jela i pića požeškoga kraja.

Autor: RVA
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 301

Izložba na temu Mladi čuvaju baštinu: požeški gimnazijalci i Grgurevo te Od babe Luce do sv. Lucije otvorena je danas u Gimnaziji Požega. Nazočnima se obratila dr.sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije koja je istaknula kako njihova škola ove godine slavi 320. godinu postojanja te su povodom obljetnice odlučili ući u projekt koji je prepoznat od strane Ministarstva RH i Grada Požege, a realiziran je izložbom kulturne baštine. Ravnateljica se osvrnula na samu temu projekta te objasnila zašto su odlučili postaviti ovu izložbu.

 

 

00:32 Vesna Vlašić

 

Učenici su u sklopu projekta proveli anketu među stanovnicima Požege koja je pokazala kako se o Grgurevu kao o vinogradarskom običaju nedovoljno zna, a polovica ispitanika na pitanje Kako slave Grgurevo, odgovorili su nikako. Stoga su sudionici ovoga projekta htjeli izložbom prikazati važnost Grgureva i način na koji građani Požege trebaju proslaviti ovaj običaj na autohtonim prekrasnim lokalitetima požeških vinograda i očuvati druženje uz pjesmu, jela i pića požeškoga kraja. Nositeljica i voditeljica projekta, dr.sc. Rahela Jurković istaknula je kako je Grgurevo 2007. godine proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH i kao takvo se treba očuvati.

 

 

00:31 Rahela Jurković

 

 

Izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Darko Puljašić te istaknuo kako Grad Požega mora promicati kulturu te se zahvalio svima koji godinama promiču bogatstvo požeškoga kraja.

 

 

00:31 Darko Puljašić

 

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?