Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Požeško-slavonska županija kupuje park i dvorac u Trenkovu i stavlja ga u funkciju turizma

Požeško-slavonska županija kupuje park i dvorac u Trenkovu i stavlja ga u funkciju turizma

Dvorac u Trenkovu, kulturno dobro koje je u vrijeme Domovinskog rata bilo sjedište Zbora narodne garde, Hrvatske vojske te potom postrojbe specijalne policije, već godinama propada i nalazi se u derutnom stanju

Autor: RVA
Fotografija: Ilustracija
Datum:
Broj pregleda: 2027

Dvorac u Trenkovu, kulturno dobro koje je u vrijeme Domovinskog rata bilo sjedište Zbora narodne garde, Hrvatske vojske te potom postrojbe specijalne policije, već godinama propada i nalazi se u derutnom stanju.

Bilo je ideja i pokušaja proteklih godina da se dvorac obnovi i vrati u funkciju, no do realizacije nikad nije došlo. Vlasnik dvorca, Kutjevo d.d., odlučio je nekretninu prodati, a s obzirom na to da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, prema Zakonu su morali prvokup ponuditi jedinicama regionalne i lokalne samouprave na kojima se nekretnina nalazi, pa tako i Požeško-slavonskoj županiji.

Kutjevo d.d. je za nekretninu površine 4 hektara, park s pripadajućim dvorcem (koji se u zemljišnim knjigama vodi kao škola), tražilo 550.000 eura. Požeško-slavonska županija se očitovala da je zainteresirana, no da zbog lošeg stanja nude cijenu od 200.000 eura. Plan Županije je da uz pomoć sredstava iz EU nekretninu obnove, urede i stave u funkciju razvoja turizma.

Kutjevo d.d. je potom dostavilo novu ponudu na 220.000 eura, s time da polovicu uplate očekuju do kraja ove godine, a preostali iznos do kraja prvog kvartala 2020. godine. Navedenu ponudu Požeško-slavonska županija je prihvatila, te će se, s obzirom na to da je riječ o iznosu većem od milijun kuna, ovaj prijedlog župana Alojza Tomaševića uputiti vijećnicima Županijske skupštine Požeško-slavonske županije na sjednici u srijedu 18. rujna.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?