Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Zlato za Požežanku Doru Špoler na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca!

- To je jedno jako lijepo iskustvo u kojem smo imali priliku saznati puno novih stvari, razvijamo kritičko razmišljanje i kritički pogled na druge znanstvene radove - rekla je Dora

Autor: RVA/24sata
Fotografija: RVA/Privatno
Datum:
Broj pregleda: 837

Dora Špoler, učenica Gimnazije u Požegi, zlatna je na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije!

- To je jedno jako lijepo iskustvo u kojem smo imali priliku saznati puno novih stvari, razvijamo kritičko razmišljanje i kritički pogled na druge znanstvene radove - rekla je Dora dok je s kolegama iz pobjedničkog hrvatskog tima slagala dojmove s ovogodišnjeg natjecanja.

 

Hrvatsku je ove godine na petodnevnom turniru proslavio šesteročlani tim iz cijele Hrvatske:  Dora Špoler, Magdalena Žokalj, Andrej Todić, Marko Drozdek, Rea Pešušić i Marita Machata, a uz njih su bili mentori Domagoj Pluščec, Zoe Jelić Matošević i Elena Lukačević. Riječ je o eksperimentalnom natjecanju iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola, a reprezentacija hrvatskih prirodoslovaca složena je nakon državnog turnira održanog u siječnju ove godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koji je najboljima bio ulaznica za turnir u Minsku.

Učenici su morali riješiti 17 znanstvenih problema. Morali su istražiti teoriju, osmisliti eksperiment, napraviti eksperimentalnu aparaturu, izmjeriti i usporediti rezultate s teorijom te napraviti znanstveno istraživanje, a u “znanstvenim borbama” u Bjelorusiji “pomeli” su konkurente iz cijeloga svijeta okupljene u 21 tim. Za prolazak u polufinale ključni su bili rezultati istraživanja koliki je kapacitet i trajanje kratkotrajnog pamćenja kod ljudi, a za finale istraživanje brzine množenja kvasaca na različitim temperaturama.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?