Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Slavonsko svetište inspirirano Gospinim suzama

Slavonsko svetište inspirirano Gospinim suzama

Gospa od Suza i ove godine krajem kolovoza dovodi rijeke hodočasnika u Pleternicu. Požeško-slavonska županija i grad zažive posebnom energijom, a hodočasnici se uvijek kućama vrate punog srca

Autor:
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 635

U potrazi za mirom i unutrašnjom harmonijom, tisuće vjernika i ove će se godine krajem kolovoza zaputiti u Pleternicu. U ovom se pitoresknom slavonskom mjestu već 64 godine slavi Gospa od Suza. Proslava započinje devetnicom, a završava posljednjeg dana kolovoza veličanstvenom procesijom u sutonu kada svetište obasja tisuće svijeća.

 

A sve je započelo 1953. kada je  u obiteljskog kući u Siracusi gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso plakao puna četiri dana. Nakon što je znanstvenom analizom potvrđeno da je riječ o ljudskim suzama, u samo dva mjeseca, liječnička je komisija potvrdila više od 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja.

 

U spomen na taj čudesni događaj na Siciliji, dvije godine kasnije velečasni Ljudevit Petrak održao je u Pleternici prvu devetnicu Gospi od Suza. Svake godine s velečasnim je molilo sve više vjernika koji su pristizali iz čitavog požeškog kraja i Hrvatske, pa je sirakuški biskup pleterničkoj župi 1958. darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a 2005. izdan je dekret o uspostavi svetišta.

 

Osim od 23. do 31. kolovoza, u vrijeme trajanja devetnice, svetište u Pleternici živi cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu. Svaki hodočasnik dobro je došao, svaki putnik primljen je kao dragi gost.

 

U vrijeme slavljenja Gospe od Suza, u Pleternici se možete upoznati s bogatom ponudom lokalnih proizvođača - od poljoprivrednih proizvoda do suvenira i umjetnina, a ovo je sjajna prigoda za obilazak atraktivne Požeško-slavonske županije, poznate po hvaljenoj gastronomiji, sjajnim vinima, dobrim domaćinima, iznimnom kulturnom nasljeđu, Parku prirode Papuk i prekrasnoj prirodi koja jednostavno poziva na šetnju. 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?