Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Prezentirana važnost poljoprivrede jutros u Županiji

Prezentirana važnost poljoprivrede jutros u Županiji

U Vijećnici Požeško – slavonske županije jutros je održana prezentacija na temu „Važnost poljoprivrede – stanje projekata i novi natječaji“ na kojoj su prisustvovali župan Alojz Tomašević, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije Senka Horvat, savjetnik za poduzetništvo Stjepan Jakopović te poljoprivredni proizvođači.

Autor: RVA
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 380

Na konferenciji su se prezentirali rezultati u navedenom području kao i novi natječaji za poljoprivrednike koji su u mogućnosti kandidirati se te ostvariti bespovratna sredstva.

 

 

Svoje zadovoljstvo mladim poljoprivrednim izvođačima istaknuo je župan Tomašević koji je rekao kako se u Slavoniji isplati raditi te da dobne granice ne postoje, a onaj tko želi raditi, svakako može pronaći model isplativosti.

 

 

Stjepan Jakopović, savjetnik za poduzetništvo, istaknuo je da su za ovu konferenciju izdvojili tri najprihvatljivija natječaja koja obuhvaćaju tip operacije 6.2, odnosno pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti gdje se može ostvariti potpora u iznosu od 50.000 eura, tip operacije 6.4 u kojoj se mogu ostvariti bespovratna sredstva do maksimalno 200.000 eura intenziteta 70% za unaprjeđenje već pokrenute nepoljoprivredne djelatnosti te mjera 4 koja se odnosi na ulaganje u fizičku imovinu za sektor tovnog govedarstva koja predviđa izgradnju novih objekata, odnosno štala i nabavu poljoprivredne mehanizacije, izjavio je Jakopović.

 

 

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije Senka Horvat, osvrnula se o ostalim projektima vezanim uz poljoprivredu u suradnji s Poljoprivrednom školom u Požegi koja je, uz još dvije škole u Hrvatskoj, dobila status Centra kompetentnosti u poljoprivredi. Temeljem statusa, škola se kandidirala na projekt kojemu je u planu uspostava infrastrukture, odnosno rekonstrukcija i nadogradnja škole, sve s ciljem poboljšanja uvjeta kako bi se što više radila praktična nastava. Ovim projektom napravit će se i praktikum i laboratorij u kojem će učenici stjecati praktična znanja. Trenutno se radi na projektu, a sama prijava na projekt očekuje se u rujnu.

 

 

Nakon konferencije održana je i provedbena radionica za sve poljoprivrednike koji imaju ugovor, odnosno, koji su ostvarili bespovratna sredstva u iznosu od 15.000 eura, a sve u cilju olakšavanja realizacije projekta. Takvih poljoprivrednika, odnosno OPG - ova je 25, s tim da obrade projektnih prijava za taj natječaj još uvijek traju. Dosad su potpisani ugovori za ukupno 1 663 projekta, a natječajem je sveukupno predviđeno 3 082 projekta. Projekte je radila Panora, regionalna razvojna agencija Požeško – slavonske županije, a projekti kao takvi pokrivaju različite sadržaje, od kupovine poljoprivrednog zemljišta, podizanja trajnih nasada pa sve do obnove poljoprivredne mehanizacije.

 

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?