Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Požeški folkloraši vratili se s Međunarodne smotre folklora „Mostovi Balkana“

Jučer se Gradsko kulturno umjetničko društvo Požega vratilo s trodnevne ljetne turneje. Požeški folkloraši bili su sudionici Međunarodne smotre folklora „Mostovi Balkana“ koja okuplja velik broj kulturno umjetničkih društava iz raznih zemalja, a ove godine, upravo je GKUD-u Požega pripala čast predstavljati Republiku Hrvatsku, Požeško – slavonsku županiju i Grad Požegu na manifestaciji.

Autor: RVA
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 1468

Jučer se Gradsko kulturno umjetničko društvo Požega vratilo s trodnevne ljetne turneje. Požeški folkloraši bili su sudionici Međunarodne smotre folklora „Mostovi Balkana“ u Prijepolju, urbanom gradu smještenom između rijeka Lime i Mileševke u Srbiji. Smotra je to koja okuplja velik broj kulturno umjetničkih društava iz raznih zemalja, a ove godine, upravo je GKUD-u Požega pripala čast predstavljati Republiku Hrvatsku, Požeško – slavonsku županiju i Grad Požegu na manifestaciji.

 

 

Pred tisućama ljudi, društvo je prikazalo tradicionalne pjesme i plesove svoga zavičaja koreografijom „Vesel'te se divojčice“ umjetničkog voditelja i folklornog pedagoga Nikole Kramara i u glazbenoj obradi glazbenog pedagoga Valentina Petranovića te izazvalo velike ovacije publike što je rezultat uspješne izvedbe i prikaza požeške tradicije, koja se svakako isticala svojom posebošću – tamburicom, narodnom nošnjom te troglasnim pjevanjem.

 

 

Društvo je tijekom tri dana bilo smješteno u Manastiru Mileševa koji posjeduje freske koje su uvrštene među najbolja europska likovna ostvarenja 13. stoljeća od kada manastir i datira. Smještaj su dijelili s KUD-om „Pljevlja“ i Etno grupom „Teferidz“ iz Crne Gore te KUD-om „Ljiljan“ iz Makedonije gdje su stvorili nova prijateljstva koja će zasigurno „uroditi“ novim odlascima na Međunarodne smotre folklora.

 

 

„Uspješno smo predstavili bogatstvo i kulturu našega naroda te razmijenili kontakte s ostalim sudionicima Međunarodne smotre kako bismo i dalje svi zajedno prenosili običaje kraja iz kojega dolazimo i podupirali ljubav prema tradiciji i na nekim novim smotrama. Zahvaljujem se Gradu Požegi i gradonačelniku Darku Puljašiću te Požeško – slavonskoj županiji i županu Alojzu Tomaševiću na danoj potpori pri odlasku na smotru. Hvala i svim vinarima i raznim OPG-ovima koji su donirali svoje proizvode koje smo poklonili domaćinima. Vina su donirale vinarije Kutjevo, Galić, Perak, Krauthaker, Adžić, Jogun i Mijatović dok je OPG obitelji Ribičić iz Grabarja donirao sir, OPG Zelenika pekmez, a OPG Tomašević eko pekmez od šljiva.“ izjavila je Hana Mijatović, predsjednica GKUD-a Požega.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?