Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Za 98 posto nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima krivi su sudionici u cestovnom prometu

Iako su sudionici akcije zaustavljali i educirali vozače motornih vozila, nekoliko ih je pred njihovim očima ignoriralo svjetlosni i zvučni znak, sve dok nisu vidjeli spuštanje polubranika

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 394

HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“ s ciljem upozoravanja svih sudionika u prometu na opasnosti koje prijete prilikom neopreznog prelaženja pruge ili boravkom uz prugu. Najčešći uzroci nesreća na prijelazima su nepoštivanje prometnih pravila od strane sudionika u cestovnom prometu, stoga su ciljne skupine akcije vozači cestovnih vozila, djeca školskog uzrasta te stanovnici lokalne zajednice.

Cilj akcije je upozoriti sudionike u cestovnom prometu na potrebu poštivanja prometnih znakova i signalizacije koji se nalaze u blizini ili na prijelazu ceste preko željezničke pruge s namjerom podizanja svijesti vozača, biciklista i pješaka da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima u 98 posto slučajeva posljedica neodgovornog ponašanja sudionika u cestovnom prometu, zanemarivanje i nepoštivanje prometnih znakova i prometne signalizacije.

Svake se godine na hrvatskoj željezničkoj mreži polomi i do 500 polubranika, kad se vozači zbog nestrpljivosti ne zaustave ispred branika ili ih pokušavaju obići. Od 2013. godine na željezničko-cestovnim prijelazima Požeško-slavonske županije dogodilo se 10 nesreća, a polomljeno je 48 polubranika. Nasreću nije bilo smrtno stradalih, a teško su ozlijeđene dvije osobe i to u travnju ove godine na prijelazu u Ulici Jurja Križanića u Požegi.

U današnjoj akciji sudjelovali su predstavnici HŽ Infrastrukture i djelatnici Policijske uprave požeško-slavonske a akciju je došao podržati gradonačelnik Požege Darko Puljašić, rekavši da s Hrvatskim željeznicama imaju dobru suradnju te se nadaju da će akcijama upozoriti građane da dodatno pripaze na pružnim prijelazima. Evo što je rekla Vlatka Škorić,  suradnica za Korporativne komunikacije u HŽ infrastrukturi

00:36 Vlatka Škorić

Kazne za sudionike u prometu koji se ne zaustave pred prijelazom ceste preko željezničke pruge u istoj razini ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten ili ako se taj uređaj počeo spuštati ili ako se daju svjetlosni ili vučni znaci je od 2.000 do 5.000 kuna te 2 negativna boda. Iako su sudionici akcije zaustavljali i educirali vozače motornih vozila, nekoliko ih je pred njihovim očima ignoriralo svjetlosni i zvučni znak, sve dok nisu vidjeli spuštanje polubranika.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?