Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Velikoj

Realizacijom ovog projekta završeni su gotovi svi projekti energetske obnove s područja Požeško-slavonske županije iz Poziva 4c1.3 koje je prijavio Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije

Autor: RVA/PSŽ
Fotografija: RVA/PSŽ
Datum:
Broj pregleda: 421

Dana 31. svibnja 2019. godine u prostorima Osnovne škole u Velikoj, u sklopu 2. Dana energetske učinkovitosti Požeško-slavonske županije, održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“. Realizacijom ovog projekta završeni su gotovi svi projekti energetske obnove s područja Požeško-slavonske županije iz Poziva 4c1.3 koje je prijavio Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 06. studenoga 2017. godine. Stručnu pomoć u prijavnom i provedbenom dijelu projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županije kao osnivač Škole podržala projekt financirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao je kroz aktivnost partnera na projektu.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade glavnog projekta energetske obnove, građevinsko-obrtnički radovi, strojarski i elektrotehnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija, usluge promidžbe i vidljivosti te stručna pomoć Partnera, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projektom je obuhvaćeno povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja te priprema tople vode za potrebe energetske cjeline iz OIE.

Navedenim radovima je ostvarena ušteda toplinske energije u iznosu od 57,94% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je ostala u energetskom razredu B uz značajno bolje parametre.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 4.088.707,28 kn, od čega je Europski fond za regionalni razvoj financirao do 2.380.073,62 kn. Ostatak iznosa preuzela je Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Uspješnom prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata raspisanog od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je do 1.186.724,57 kn za vlastiti udio financiranja, čime su se za Županiju troškovi značajno umanjili za iznos do 521.909,09 kn.

Prisutne je pozdravila ispred Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije ravnateljica Senka Horvat te je izrazila zadovoljstvo na još jednom uspješno završenom projektu energetske obnove naglašavajući kako je škola već sada ostvarila veliku uštedu u odnosu na stari način grijanja zgrade.

Župan Alojz Tomašević također se obratio prisutnima uz nekoliko riječi.

„Danas smo na još jednoj završnoj konferenciji, još jedan dokaz kako se uz dobru suradnju može puno ostvariti. Naš plan i plan mene kao župana je da obnovimo sve područne škole kako ne bi došlo do njihovih gašenja, jer samim time ugasili bi jedan dio nečijeg života, a ovim putem šaljemo poruku mladim ljudima da je ovdje vrijedi ostati. Naša Panora, danas pod nazivom Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, omogućuje nam da ovakve projekte pripremimo i realiziramo te pomognemo da se uz ulaganja na kraju ostvari ušteda. Samom tom uštedom mi tu razliku možemo vratiti školi u obliku novih pametnih ploča, novih klupa i stolica za učenike, novih prilika za razvoj i bolji način školovanja djece koja su naša budućnost.“– rekao je župan Alojz Tomašević.

Načelnik općine Velika Vlado Boban prisjetio se mladih dana kada je i sam bio učenik ove škole, kako je način grijanja bio na ugljen pomoću kojega su učenici u razredima ložili peći. Nakon toga škola je prešla na način grijanja na drva, a 2007. godine prešli su na lož ulje. Prije godinu dana uz potporu Vlade RH i Europske unije uspjeli ostvariti da se priključe na plin, te se zahvalio županu Alojzu Tomaševiću i Regionalnom koordinatoru razvoja Županije što su omogućili energetsku obnovu škole jer na taj način škola je već u prvom mjesecu zabilježila veliku uštedu.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?