Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Otvoren međunarodni znanstveni skup "Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu

Otvoren međunarodni znanstveni skup "Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu

Riječ je o međunarodnom skup najviše razine koji se odvija pod visokim pokroviteljstvom European Association of Archaeologists i Hrvatskog arheološkog društva, a jedan je od rijetkih događaja u Republici Hrvatskoj kojem je dodijeljena međunarodna oznaka European Year of Cultural Heritage 2018.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 257

U sklopu Tjedna Gradskog muzeja Požega koji obilježava 95 godina postojanja, u požeškoj Gimnaziji održava se međunarodni znanstveni skup Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition (Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu koji je okupio 35 sudionika iz 11 zemalja s 30 izlaganja.

Riječ je o međunarodnom skup najviše razine koji se odvija pod visokim pokroviteljstvom European Association of Archaeologists i Hrvatskog arheološkog društva, a jedan je od rijetkih događaja u Republici Hrvatskoj kojem je dodijeljena međunarodna oznaka European Year of Cultural Heritage 2018. Konferencija je posvećena vrlo intrigantnom razdoblju od kraja sedmog stoljeća prije Krista do četvrtog stoljeća prije Krista.00:28 Marko Dizdar

pojasnio je Marko Dizdar ravnatelj Instituta za arheologiju iz Zagreba.

Uz slavljenički povod proslave muzejske obljetnice, Požega kao domaćin ovako renomiranog skupa prigodna je i zbog zavidnih arheoloških rezultata. Uz obljetnicu Gradskog muzeja Požega i inicijativu dr. Hrvoja Potrebice da skup održi ovdje, potrebno je naglasiti kako jedan od najznačajnijih nalaza koji bi pripadao u to vrijeme promjena i tranzicije potječe iz Velike. Poznat je iz kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je arheologinja Dubravka Sokač Štimac prikupila nalaze iz Velike iz dva izuzetno bogata ženska groba s brojnim nalazima predmeta ženske nošnje i nakita koji su zapravo sinonim za cijeli prostor srednje i jugoistočne Europe toga vremena – petog ili četvrtog stoljeća prije Krista – naglašeno je ovom prigodom.

Skup koji je okupio stručnjake iz Hrvatske, Rumunjske, Srbije, BiH, Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Slovačke i drugih zemalja otvorio je dr. Hrvoje Potrebica, a prigodnim riječima okupljene je u ime Grada Požege i požeškog gradonačelnika pozdravio njegov zamjenik Mario Pilon. Organizatori skupa su University of Edinburgh, Filozofski fakultet (Odsjek za arheologiju), Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Institut za arheologiju.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?