Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Multilateralni eTwinning seminar u Poljskoj

Multilateralni eTwinning seminar u Poljskoj

Među četiri nastavnice iz Republike Hrvatske, odabrane prema ocjenama prijava, sudjelovala je profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole u Požegi.

Autor: RVA
Fotografija: M.M.
Datum:
Broj pregleda: 242

Multilateralni eTwinning seminar s temom poduzetništva za nastavnike strukovnih škola održan je u Poljskoj (Wrocław) od 22. do 25. studenog 2018. godine u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU u okviru eTwinning mobilnosti. Domaćin je bio eTwinning nacionalni centar podrške u Poljskoj. Među četiri nastavnice iz Republike Hrvatske, odabrane prema ocjenama prijava, sudjelovala je profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole u Požegi.

Polaznici su na kontaktnom seminaru stjecali saznanja o načinu kako pokrenuti i uspješno realizirati međunarodni školski projekt na temu poduzetništva.  Edukacije koje pruža eTwinning  nužne su u pripremi učenika i nastavnika za cjeloživotno učenje. Seminar je pružio stjecanje novog iskustva uvođenja međunarodnih projekata u nastavni proces kroz nastavu i izvannastavne aktivnosti učenika.    

Sudjelovala su 62 sudionika iz osam zemalja: Slovačka, Češka Republika, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Malta, Portugal i Poljska.

Održana su predavanja i radionice o poduzetništvu u školama, eTwinning alatima, učenju poduzetništva uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije, te dizajniranju i 3D ispisu.    
Osim pripreme za eTwinning suradnju, sudionici su učili kako razviti skup važnih vještina koje predstavljaju poduzetnički pristup među učenicima. To su: osjećaj inicijative, rješavanje problema, timski rad, kreativnost, inovativnost, rizik, sposobnost planiranja i upravljanja projektima kako bi se postigli planirani ciljevi.
Na multilateralnom seminaru sudionici  imaju mogućnost uspostaviti suradnju s europskim kolegama i pokrenuti međunarodne projekte koristeći portal eTwinning. Tako je među brojnim projektima osmišljen  projekt o poduzetništvu u istraživanju i odabiru posla. Partneri u budućem projektu biti će: Njemačka, Francuska, Poljska i Hrvatska.

U projektu „Make your future entrepreneurial“ (Učini svoju budućnost poduzetnom) učenici će istraživati i uspoređivati različite načine prijave za posao u europskim zemljama.  Pri tome će  istražiti i usporediti različite kulture, analizirati i usporediti nacionalno i lokalno gospodarsko okruženje pojedinih zemalja. Kroz projekt učenici će upoznati  mogućnosti na tržištu rada i promišljati o njihovom  budućem poslu. Otkriti će ključne vještine kako bi ispunili zahtjeve za posao u raznim  zemljama EU.

Poduzetništvo je osnovna kompetencija koja se ne poučava u okviru samo jednog predmeta ili jednog projekta. Ona je univerzalna, međupredmetna tema kroz koju  pomažemo mladim ljudima da razviju samopouzdanje i samosvijest, kao i želju da ostvare svoje ciljeve  u profesionalnom i privatnom životu.
Nužno je graditi obrazovnu kulturu koja potiče inicijativu učenika i preuzimanje veće odgovornosti za vlastitu budućnost. Projektom se povezuje  škole s lokalnom i širom zajednicom, kao i s poslovnim sektorom i industrijom.  Projekt omogućuje  učenje poduzetničkih vještina,  prepoznavanje i razumijevanje vlastitih talenata, sposobnosti i sklonosti. Učenici će upoznati mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje u lokalnoj zajednici ali i šire.  

U projekt će biti uključene četiri škole:
•  Zespół Szkół Ekonomicznych w Raciborzu, Racibórz  (Poljska)
•  Lycées de la Fontaine des Eaux, Dinan (Francuska)
•  BBS Wirtschaft Bad Kreuznach, Bad Kreuznach (Njemačka)
• Tehnička škola, Požega  (Hrvatska)

Sudionici seminara kroz kulturni program upoznali su Wrocław  -  grad u jugozapadnoj Poljskoj, četvrti najveći grad u toj zemlji. Prostire se na pet rijeka,  među njima na objema stranama rijeke Odre. Ima brojne kanale i preko 200 mostova te ga nazivaju poljskom Venecijom.
Wrocław je grad koji je promijenio državu, ime i stanovništvo, te postaje zanimljiv slučaj grada koji je arhitektonski nasljednik njemačkog Breslaua, a etnički nasljednik danas ukrajinskog Lavova.

Unatoč velikim razaranjima koje je Wrocław pretrpio u 2. svjetskom ratu, u njemu su  brojne zgrade u gotičkom, neogotičkom i baroknom stilu – osobito na glavnom gradskom trgu Ryneku, u kojem je započeo veliki božićni sajam. Wrocław je poznat i kao grad dobrih patuljaka. Nekada su bili simbol borbe protiv režima, a danas ih je čak 212 diljem grada. Razveseli vas kad nađete kojeg i to na prilično neočekivanim mjestima.  Wrocław  je 2016. godine bio  Europski glavni grad kulture.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?