Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Na području PU požeško - slavonske sve veći broj provala i krađa

Na području PU požeško - slavonske sve veći broj provala i krađa

Iz PU požeško-slavonske upozoravaju građane na značaj samozaštitnog ponašanja.

Autor: RVA
Fotografija: Ilustracija
Datum:
Broj pregleda: 801

Iako je stanje na području Policijske uprave požeško-slavonske kada je u pitanju kriminalitet zadovoljavajuće, u zadnjih nekoliko dana policija bilježi sve veći broj prijave krađa i teških krađa, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare glasnogovornica Nikolina Janković. „Policijski službenici poduzimaju sve mjere i radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja tih kaznenih djela," -  istaknula je Janković i podsjetila kako je na području PU požeško – slavonske u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno 56 teških krađa od kojih su 32 razriješene (57,1%) dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano njih 59 dok ih je 16 razriješeno (27,1%).

00:30 Nikolina Janković

Rekla je glasnogovornica Janković i još jednom podsjetila građane na značaj samozaštitnog ponašanja koje podrazumijeva zaključavanje ulaznih vrata kuće ili stana, kada izlazite van, zatvaranje prozora i balkonskih vrata, ne ostavljati prozore i balkonska vrata otvorena na „kip“ i ne ostavljati samo zatvorene rolete. Vanjski dio cilindričnog uloška za bravu postaviti tako da je u ravnini s bravom.

Na ulazna vrata postaviti sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku ili video interfon, ugraditi alarmne sustave ili sustave video nadzora a na kućama ili stanovima u prizemlju ugraditi dodatnu zaštitu. Neposredno uz kuću ne ostavljati ljestve ili druge predmete koji omogućavaju penjanje, ako se odlazi na duži period kuću ili stan povjeriti na čuvanje osobi od povjerenja.

Nikad ne ostavljati ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, posudama za cvijeće, ne pričati svima da nekud putujete i ne ostavljati takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama. Ne držati novac i zlatni nakit u posudama na kuhinjskom namještaju, u blizini prozora ili vrata, ispod jastuka ili madraca, u ormarima među rubljem ili drugim „skrovitim“ mjestima, fotografirati nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska, ako ostavljate nemoćnu osobu ili dijete samo u kući ili stanu poučiti ih da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama, nagomilana pošta u sandučiću također će upozoriti provalnike na odsutnost vlasnika.

Neznancima koji obilaze kuće ili zgrade i sumnjivo se ponašaju pokušajte zapamtiti izgled kao i registraciju vozila, ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi, provjerite tko se nalazi ispred vrata kroz 'špijunku' ili koristite sigurnosni lanac na vratima. Kad ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama - pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži. Od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice - sve službene osobe dužne su ih imati i dati na uvid, ukoliko je osoba i dalje sumnjiva, prije puštanja u svoj dom telefonom provjeriti ju li je služba koju navodno predstavlja uputila vama, ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede.

Posebno budite oprezni ako netko traži vaše osobne podatke – osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak. Ako ostavljate nemoćnu osobu ili dijete samo u kući ili stanu poučiti ih da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama. Ako posumnjate u osobe, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, odmah obavijestite policiju na broj 192!

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?